“Minu meelest ei ole Toomas Hendrik Ilves sugugi tugevaim kandidaat. Ta esindab riigikogus väga väikest parteid. Tema selja taga on fraktsioon, kus kõigi ületulijatega on kõigest kaheksa inimest,” ütles Rein Toomla “Terevisioonile”.

“Selline väike erakond ei saa avaldada kellelegi survet. Ilves pole kandidaadina riigikogus sugugi favoriit,” sõnas Toomla. “Rummo võidaks üks ühe vastu Ilvest.”

Politoloogi sõnul on Paul-Eerik Rummo äärmiselt õnnestunud kandidaat, vahendab ETV24. “Ma ei karda siin ülivõrdeid — ta on tõeliselt suurepärane kandidaat,” sõnas Toomla.

Toomla märkis, et Reformierakonna kandidaatide valik tundus mõnevõrra kummalisena. “Veel mõni nädal tagasi räägiti nende puhul mõnest teisest kandidaadist — silmas pidades näiteks Tartu ülikooli rektorit Jaak Aaviksood,” ütles ta.

Tartu linnapea Laine Jänest nimetas Toomla tulevikukandidaadiks.

Arnold Rüütli positsioon on Toomla sõnul kummaline. “Mina ei usu, et kui Rüütel ennast kandidaadiks üles seab, et ta siis riigikogus presidendiks ära valitakse. Rüütlil on riigikogus piisavalt palju vastaseid,” sõnas politoloog.

“Kui praegu on räägitud sellest, et Keskerakond on võimeline blokeerima, ükskõik millise kandidaadi, siis Rüütlit on suuteline boikoteerima ka Isamaaliit ja Res Publica.”

Rüütli ainus võimalus on Toomla sõnul loota, et president riigikogus ära ei valita, ja ennast valimiskogus üles seada.