Vastutuse pahanduse eest võttis endale USAs San Diegos baseeruv häkkerite rühmitus Dark Owned Mafia (D.O.M). Nad murdsid samal päeval sisse ka IT-firma Absum ja Tartu Kolgata babtistikoguduse veebikülgedele ning 75-le välismaa lehele. D.O.M on varem murdnud sisse rohkem kui 7000-le kodulehele kogu maailmas.

Kurjategijad asendasid 28. novembril Eesti sõdureid Afganistani ja Iraaki saatva Scoutspataljoni ja Pärnumaa keskkonnateenistuse veebilehe sisu teatega: “Defaced by D.O.M” [Muudetud DOMi poolt]. Veel oli seal aadress www.domteam.info ja kiri: “Remember Jesus Loves You!” [Jäta meelde, et Jeesus armastab sind]

Rahuoperatsioonide keskuse side- ja infotehnoloogia sektsiooni IT-spetsialisti Margus Kamenjuki sõnul muudeti vaid lehekülje sisu, mille taastamine võttis aega umbes viis minutit. “Scoutspataljoni veeb ja server ei sisalda riigisaladusi ning asuvad täielikult eraldatuna tundlikku teavet sisaldavast võrgust,” ütleb Kamenjuk. Tema hinnangul oli kurjategijate eesmärgiks juhtida tähelepanu väeosa lehe turvasüsteemi nõrkusele.

“Kahjuna võib käsitleda asjaolu, et koduleht oli mõnda aega suletud,” sõnab Pärnumaa keskkonnateenistuse juhataja Toomas Padjus. Ta on kindel, et häkkeritel ei tekkinud ligipääsu konfidentsiaalsetele andmetele.

Keskkonnateenistus ega Scoutspataljon seni rünnakute kohta politseile avaldust teinud ei ole.

Keskkriminaalpolitsei infotehnoloogiakuritegude talituse komissari Kalmer Viska sõnul tuleks häkkeriründe ohvriks langenutel pöörduda elukohajärgsesse politseiasutusse. Selliste juhtumite lahendamiseks teeb Eesti politsei koostööd rahvusvaheliste politseiorganisatsioonidega ja erinevate riikide korrakaitsjatega.

Tabamisel võib ründajaid Eesti seaduste järgi oodata trahv või kuni kolmeaastane vangistus.