“Presidendile teeb au, kui ta ei püüa seda lugu kinni mätsida. Asjaga on kiire, sest kuuldavasti on Mart Laari lähikond juba praegu astunud samme, et laskmise pealtnägijate mälu ähmastada,” ütles Edgar Savisaar BNS-ile.

Savisaare sõnul on Meegomäe intsidenti juba hakatud võrdlema lindiskandaaliga. “Siiski on üks oluline erinevus. Tookord ei pidanud president vajalikuks lasta asja uurida, vaid teatas kohe televisioonis, et demokraatia on hädaohus. Seekord on ta märksa vaoshoitum.”

Savisaar ei arva, et asja avalikuks tulek tõmbab kaitseväe poliitikasse.

“Vastupidi, kaitseväe toob poliitikasse see, kui juhtumit hakatakse kinni mätsima. Usun, et nii presidendile kui ka kaitseväe juhatajale on tõepoolest tähtis demokraatia ja põhiseadusliku korra kaitsmine Eestis, mitte aga võimuloleva partei esimehe — peaministri — ebaeetilise tegevuse varjamine,” ütles Keskerakonna esimees. “Ei usu, et kumbki neist tahaks olla selles rollis, kus nende pildid märklauaks seatakse.

Savisaare sõnul loodab ta väga, et uurima hakatakse juhtumit ennast, mitte aga seda, kuidas Savisaar sellest teada sai.

President Lennart Meri tegi neljapäeval kaitseväe juhatajale korralduse uurida, kas peaminister Mart Laar tulistas 1999. aasta kevadel armee teenistusrelvast Keskerakonna liidri Edgar Savisaare pildi pihta.

Presidendi pressiesindaja kinnitas BNS-ile, et Meri tegi neljapäeval armeejuhile kontradmiral Tarmo Kõutsile korralduse uurida Võru endise maavanema Robert Lepiksoni ja ajakirjanduse väiteid, mille kohaselt tulistas Laar 1999. aasta kevadel Võrumaal lahingukoolis kaitseväe relvast Savisaare pildi pihta.

Keskerakonna ajalehe Kesknädal teatel ütles Laar tulistamise ajal: “Kes pihta ei saa, on Savisaare sõber!”

Kesknädala andmetel olid koos Laariga 1999. aasta 13. mail koos Võru toonane maavanem Robert Lepikson, riigikogu Isamaaliidu fraktsiooni liige Jüri Kaver ja luurekoordinaator Eerik Niiles Kross.

Robert Lepikson kinnitas BNS-ile, et peaminister Mart Laar lasi Meegomäe lahingukoolis ülemöödunud aasta mais Edgar Savisaare pildi pihta märki.

“Ma pole varem valetanud ega kavatse seda ka nüüd teha,” ütles Lepikson BNS-ile.

Keskerakonna liidri postkaardisuuruse pildi pihta laskmist Isamaaliidu esimehest Laari kunagise Võrumaa-visiidi ajal eitasid riigikogu Isamaaliidu fraktsiooni liige Jüri Kaver ja valitsuse pressiesindaja Kaarel Tarand. Viimane ise küll kohal ei viibinud.

“Kaver peaks mälunõtruse pärast erialaarsti poole pöörduma,” tähendas Lepikson.

Parteitu Lepikson toonitas, et tema võib sellest rääkida. “Mulle pole truualamlikkuse tunnused omased.”

Keskerakonna andmetel valmistus peaminister koos oma kaaskonnaga 1999. aasta 13. mai õhtupoolikul pärast Kuperjanovi pataljoni ülema Peeter Hoppe juhatusel toimunud väeosa eluoluga tutvumist ning pataljoni pooleliolevate hoonete ehitamise jätkamise arutelude lõpetamist Nursi sõjaväebaasis väliööbimiseks.

Lõõgastavast üritusest võtsid Keskerakonna teatel teiste seas osa endine luurekoordinaator Erik-Niiles Kross, peaministri julgeolekunõunik Jaan Tross, Isamaaliidu kohaliku organisatsiooni juht Meelis Munski, riigikogu liige Jüri Kaver, toonane maavanem Robert Lepikson ning hulk teisigi inimesi.

Lepikson rääkis, et alguses tehti laskeharjutusi metsa all, kus tulistati selleks mõeldud inimeste siluettide kujutisi. Kellele tuli mõte Savisaare pildi pihta tulistada, ei soovinud Lepikson öelda.

“Ei tahaks praegu üksikasju kommenteerida, ent kui mul on vaja sellest rääkida näiteks kohtu ees, siis ma seda teen,” ütles Lepikson.

Küll kinnitas Lepiskon, et seltskond ei olnud purjus, kuigi metsas lõkke ümber olles võeti mõned lonksud kangemat kraami.

Lepikson tunnistas, et ka tema jaoks on tegemist ebameeldiva vahejuhtumiga, salgamata, et lasi ka ise koos teistega Savisaare valimispostkaarti. “Olen ise samamoodi löögi all.”

Juhtunu salgamist nimetas Lepikson primitiivseks ringkaitseks.

Savisaarel oli Meegomäe tulistamine teada juba varem. Lepikson meenutas, et kui ta pärast maavanema ametist lahkumist Savisaarega viimase talus Lahemaal kohtus, küsis Savisaar temalt: “No räägi, kuidas te siis mu pihta tuld andsite.”

Lepikson avaldas enese sõnul imestust, et kuidas Savisaar seda teadis. Savisaar kuulis Lepiksoni väitel juhtunut Laari turvameeste kaudu.

Kaarel Tarand nimetas Kesknädala kolmapäeval ilmunud selleteemalist kirjutist lolluseks, mida pole võimalik isegi kommenteerida. “See on täielik jama, kuid Eesti ainsal sõltumatul ajalehel on õigus laimata, keda ta tahab,” ütles Tarand BNS-ile.

Jüri Kaver ütles kolmapäeval samuti BNS-ile, et mingit Savisaare pildi pihta laskmist ei olnud. “Märki me tõepoolest lasime, kuid märklaudade pihta.”

Mart Laari kahepäevane visiit Võrumaale 1999. aasta mais on võrokestele meelde jäänud eelkõige lubadusega ehitada Vällamäele riigi rahaga 90-meetrine suusahüppemägi, kuid väidetav tulistamine pole seni ajakirjanduses kajastamist leidnud.

Kaitseväe juhataja Tarmo Kõuts peab riigikogule Keskerakonna liidri Edgar Savisaare pilditulistamisloo kohta aru andma, sest keskfraktsioon esitas neljapäeval selle kohta talle arupärimise.

Vastavalt kriminaalkoodeksile võib peaministri ja teiste ametnike osalemist eelkirjeldatud intsidendis Keskerakonna hinnangul kvalifitseerida kui sisult eriti küünilist kuritahtlikku huligaansust, mille eest määratava karistuse ülempiiriks on viis aastat vabadusekaotust.

Keskerakond viitab ka kriminaalkoodeksi paragrahvile tulirelva või laskemoona ebaseadusliku kandmise ja kasutamise kohta, mille puhul karistatakse vabadusekaotusega 5-15 aastani.