Ühes tuntumas varjendis, mis asub Paksu Margareeta kõrval künka sees, rendib linnalt juba kümmekond aastat ruume CitySeci turvatehnikakeskus, kirjutab Eesti Päevaleht.

Keskuse poe müüja Rain Riivi sõnul pole endises varjendis säilinud midagi endisaegset. “Siin on tehtud täielik remont, vaheseinad vahele ehitatud, kohandatud see poeks, laoks ja kontoriks.”

Turvatehnikat, relvi ja erivahendeid müütava CitySeci käes on siiski vaid pool varjendist. Teine pool on tühi. Aastaid tagasi oli see kasutuses näiteks punkkontsertide pidamise kohana, praegu ilutseb varjendi ees grafitiga kaetud uus metalluks.

Linnavalitsus kaalub praegu, kas anda see pind rendile OÜ-le Pime Juhus, mis haldab ka kultusbaari Levist Väljas. “Kui õnnestub, ei koli Levist Väljas siiski üks ühele sinna punkrisse üle,” ütles firma omanik Madis Kaasik.

Kesklinna asevanema Jüri Lumpi sõnul võiks linn anda punkri firmale pikaajalisele rendile, sest koht nõuab palju investeeringuid — üle miljoni krooni.

Lisaks varjenditele on linna valduses hulk nõukogudeaegseid varjendeid, mis rajati Rootsi ajal ehitatud bastionide kasemattidesse ehk piklikest ruumidest koosnevatesse käigustikesse.

Ingeri bastioni all olevad käigud kavatseb linn avada turistidele ja linnarahvale. Sel aastal tehti käikudes uurimis- ja projekteerimistööd, järgmisel aastal alustatakse nende remonti.