Kahtluse järgi kuritarvitas 40ndates aastates mees tütart esimest korda 2001. aastal, kui laps oli 12aastane. Asi tuli välja tänavu kevadel, kui sotsiaaltöötajale jäi mulje, et peres pole kõik korras, kirjutab SL Õhtuleht.

Tüdruk tunnistas ülekuulamistel, et isa on teda kodus mitu korda vägistanud. Nüüd elab tütarlaps lastekodus. Juhtunu on jätnud talle sügava jälje. Kevadel pidi ta kaks kuud veetma psühhiaatriahaiglas.

Prokurör ei välista, et mees võib pääseda puhta nahaga. Isa end süüdi ei tunnista ja pole teada, milliseid tunnistusi annab tüdruk siis, kui peab seisma kohtusaalis silmitsi isaga.

Perekond elab pisikeses maakohas. Ema on pidanud tosina jagu lastega üksi hakkama saama üle kahe kuu. Söök on laual ja toad soojad. Kleenuke naine maalib abikaasast lausa musterisa pildi, kes ei tarvita alkoholi, pole varem kriminaalkorras karistatud ja rabab tööd teha. Tema sõnul hoiab mees hirmsasti oma lapsi.

Ema sõnul oli laste jaoks isa vahistamine kui õudusunenägu. “Vanem poeg märatses nagu segane. Tampis kaks päeva oma pead vastu kappi. Väiksemad lapsed nutsid. Isa viidi ju ära nende endi silme all.”

Tütrest räägib ema kui kurjuse kehastusest. “Ma ei saa temaga läbi. Ei salli, et ta valetab. Laste isa istub jumala ilma asjata kinni ja selle põhjuseks on mu oma tütar. Ta valetab ja kõik usuvad teda.”

Ema sõnul ei viitsinud tütar õppida, varastas ja hulkus kampadega ringi.

Naine teab, süüdimõistmisel võib meest oodata pikk vanglakaristus. “Vaatasime tütrega internetist, et isa võib minna 15 aastaks vangi,” räägib ema. “Ei kujuta ette, mis siis minust ja lastest saab. Saunakatus laseb vett läbi ja vajab remonti. Puid on vaja lõigata. Meil on 40 hektarit maad. Kevadel vaja panna kartul maha. Hein teha. Aidata ei taha mind keegi. Pean jumala üksi kõigega hakkama saama. Olen praegu veel rase ka ja märtsis sünnib laps. Kui tööd jäävad tegemata, siis on krahh.”

Prokurör loodab, et pereisa juhtum jõuab kohtusse kahe kuu pärast. Mehele ta veel süüdistust esitanud pole.

Kas isa on istunud süütult eeluurimise ajal vahi all?

“Kui isa mõistetakse õigeks, võite materdada mind,” sõnas prokurör. “Kui arvate, et oma tütart ei vägistata, eksite. Prokuröripraktikas on lausa drastilisi näiteid, kus tütart võetakse oma naise pähe, kusjuures pealt vaadates on nad jumala korralikud pereisad,” ütleb prokurör.

Tema sõnul tekkis tõendite kogunedes kahtlus, et isa võib panna toime uusi kuritegusid. “Ta tuli vahistada, et kaitsta teisi selle pere lapsi. Olen laste nimel valmis kõigeks, sest lastega toimunud kuriteod on kõige hullemad,” räägib prokurör.