Neljapäeva õhtul kella poole seitsme paiku jalutas Eesti kodanik Tahir Hussein pahaaimamatult vanalinnas, kuid politseipatrull peatas ta enne Raekoja platsi, kirjutab SL Õhtuleht.

“Lõpetasin töö, jalutasin sealtkaudu, ma isegi mõelnud, kas seal on mingi poliitik — isegi ei teadnud seda,” kirjeldab vabalt eesti keelt valdav Hussein.

“Nad kontrollisid Vanaturu kaelas Olde Hansa juures mu dokumente ja otsisid mu läbi. Mul ei olnud mitte midagi kahtlast. Relvast rääkimata. Ja siis üks politseinik ütles teisele: “See on must mees, pakistanlane, ta ei tohi minna. Ära teda sisse lase!”

“Ma olen korralik kodanik, sügisel sain ka Eesti kodakondsuse. Mul ei ole väiksematki korrarikkumist, kas või liikluspolitsei trahvi. Kas mu ainus viga on see, et mul on tume nahavärv?” on kümme aastat Eestis elanud mees hämmelduses. Ta tunnistas, et ei saanud solvava vahejuhtumi tõttu öö otsa magadagi.

“Poleks mul dokumenti kaasas olnud, siis on tal vast õigus mind takistada. Aga oli ju. Kusjuures kõigi teiste inimeste dokumente ei kontrollitudki, enne mind läks sinna Raekoja platsi oma kümme inimest, kõik lasti läbi,” ütles Hussein, lisades et tahtis lihtsalt platsilt läbi minna ega teadnud Blairist midagi.

“Politseinik muidugi küsis, mis keelt ma räägin ja oli väga imestunud, kuuldes, et eesti keelt. Mul on naine ka eestlanna ja meil on kaks väikest tütart. See on nii solvav, kui Eesti kodanikule öeldakse, et ei tohi edasi minna. Nii kohutavalt ebameeldiv, kas mul ei olegi siis õigusi!”

See oli esimene kord elus, kui tal oma nahavärvi pärast probleem tekkis. Kusagil mujal kui Eestis pole teda sel põhjusel iial varem solvatud.

“Ma olen juba seitse aastat kodakondsus- ja migratsiooniametis tõlk olnud, kui vaja ka politseile,” ütleb Hussein. Ta teab politseinikku, kes tema tee tõkestas. “Ma olen teda päris palju tänaval näinud, minu teada töötab ta Pärnu maantee prefektuuris.”

“Ajal kui Tony Blairi eskortinud kolonn Tallinna raekoda läbis, oli kõrgendatud tähelepanu kõigi suhtes, kes platsile pääseda soovisid,” märgib Põhja politseiprefektuuri korrakaitsetalituse politseidirektor Tarmo Miilits, “igas läbipääsupunktis oli neid, kes mingil põhjusel Raekoja platsile ei saanud, ometi viibis seal igast rassist ja rahvusest inimesi.”

“Nüüd, kui visiit on lõppenud, teeme kokkuvõtteid kogu operatsioonist ja kindlasti analüüsime ka sündmuses osalenud politseinike käitumist,” lisab ta.