Reformierakonna juhatus otsustas kolmapäeval ühehäälselt toetada peaministri ja erakonna esimehe Andrus Ansipi ettepanekut nimetada kaitseministri kandidaadiks Riigikogu liige Jürgen Ligi, teatas Reformierakond.

Presidendil on ministrikandidaadi ametisse nimetamisega aega kolm päeva.

Jürgen Ligi sõnas, et mingeid muutusi Eesti kaitsepoliitikas ministrivahetusega ei tule.

„Ametist lahkuva Jaak Jõerüüdiga vesteldes sain kinnitust veendumusele, et kaitseministeeriumi struktuurid on heas korras, ministeeriumis on ametis võimekas meeskond, kellele minister saab oma tegemistes toetuda.”

Ligi hinnangul peab Eesti kaitsevägi lähiaastatel arenema professionaalsuse suunas.

„See on eriti oluline lähtuvalt vajadusest, et oluline osa meie kaitseväelastest on pidevalt rahutagamismissioonidel väljaspool Eestit. Eesti julgeolekut on lihtsam tagada koostöös meie liitlastega NATOs ja see eeldab osalemist missioonidel,” ütles Ligi.

Peaminister Andrus Ansipi sõnul on Jürgen Ligi inimene, kes kogu oma senise tegevusega poliitikuametis on kehastanud erakonna jaoks neid väärtusi, mida Reformierakond oluliseks peab.

„Nendeks on üksikisiku ja majandusvabadused ning võimalikult väikeste piirangutega õigusriik. Olen veendunud, et kaitseministriametis saab ta hästi hakkama.”

Jürgen Ligi asemel asub Riigikogu liikmeks Reformierakonna peasekretär Kristen Michal.

Senine kaitseminister Jaak Jõerüüt lahkus ametist, sest temale alluva Laidoneri muuseumi direktor Indrek Tarand vutimatšil särki kirjaga “Kommarid ahju!”, millel oli loetelu kunagi komparteisse kuulunud Eesti poliitikutest.