Ümarlaual noortele peredele munitsipaalkorterite ehitamise küsimuses osalesid Keskerakonna, Vasakpartei ja ehitusfirma Merko esindajad. Ümarlauda juhtis Eesti Sotsioloogide Liidu president Leif Kalev Tallinna Ülikoolist, teatas Tallinna volikogu esimehe nõunik-abi Ave Lausing.

Ümarlaual osalenud leidsid üksmeelselt, et rahvaküsitluse korraldamine noorte munitsipaalehituse küsimuses on põhjendatud, kuna selle olulises linna elu tahu suhtes puudub suuremate erakondade vahel praegu konsensus.

Ümarlaual osalenud pooldasid noortele suunatud munitsipaalehituse programmi alustamist. Arutelus võimalike munitsipaalkorterite ehituse konkreetsete piirkondade üle käsitleti Kopli liinide ja Lasnamäe võimalusi.

Tallinna volikogu esimees Toomas Vitsut avaldas kahetsust, et praeguses volikogus esindatud teised erakonnad suhtuvad noorte eluasemeküsimuste lahendamisse ükskõikselt ning selleteemalisel ümarlaual ei osalenud.

Vastates linnavolikogu liikme reformierakondlase Jürgen Ligi kriitikale, et küsitlusega jääb linlastele mulje, nagu neil oleks lootust linna kulul eluasememure lahendamisele, ütles Vitsut, et see lootus on kaetud linna reaalsete võimalustega ning erinevalt Reformierakonnast on Keskerakonnal ka poliitilist tahet neid võimalusi linna noorte perede heaks kasutada.

„Esimeses ringis lahendame loomulikult avaliku sektori madalamapalgaliste noorte nagu lasteaiakasvatajate, kooliõpetajate, raamatukoguhoidjate, bussijuhtide jpt. korterimured. Sealt edasi pakub linn aga loomulikult taskukohase hinnaga üürikortereid kõikidele neid vajajatele,” ütles Vitsut.

Vitsut tervitas Ligi seisukohta, et noortele perede eluasememuret võiks leevendada sooduslaenud, garantiid ja toetused. „Sellega on rahvaküsitlus veel enne selle toimumist andnud ühe positiivse resultaadi — noorte perede korteriküsimuse lahenduseks on hakanud lahendusi pakkuma isegi seni ainult jõukatele ja edukatele orienteerunud Reformierakond,” ütles Vitsut.

Samas nentis Vitsut, et riigi ja pankade koostöös pakutavad sooduslaenud ja garantiid pole seni enamiku noorte perede eluasememuret lahendanud ning siin on vaja uusi lahendusi.