Reps kiitis Vene riigitelevisioonis Marimaa olusid ning tõdes, et vastupidiselt Eesti levivale teabele on seal kõik suurepärane, kirjutab Eesti Päevaleht.

Endine peaminister, praegune riigikogu liige Mart Laar oli Repsi ütlemisi kuuldes šokeeritud. “Need ütlemised meenutavad vägisi nõukogude ajal Eesti kultuuri õitsengust rääkinud lääne progressiivsete poliitikute sõnu, kes nägid ainult olukorra pealispinda ja võtsid selle põhjal seisukoha.”

Laar leidis ka, et sääraste seisukohtadega esinenud ministril poleks kindlasti kohane ametis jätkata. Avalduste põhjuseks pakkus Laar Keskerakonna ja Venemaa võimupartei vahel sõlmitud koostöölepingut, mis ilmselt sellisteks avaldusteks kohustab.

Reps ei viibinud Marimaal mitte eraisikuna, vaid Eesti Vabariigi esindajana, mis muudab tema seisukohad Eesti ametlikeks seisukohtadeks, kirjutab Laar Postimehe arvamusküljel.

„Eesti haridusminister on kas rumal või kardab ta Keskerakonna poolt Vene võimuparteidega alla kirjutatud lepingu tõttu Venemaad sellisel määral, et peab vajalikuks isegi maride rahvuslikule rõhumisele kaasa kiita,” jätkab Laar.

Vene riigitelevisiooni Rossija uudisteprogramm “Vesti” tõdes, et Eesti ja Soome esindajad on olnud arvamusel, et Marimaal laastatakse kohalikku kultuuri, ent on kohapeal meeldivalt üllatunud, et nad eksisid.

Mailis Reps jätkab sama reipalt: “olen siin esimest päeva ja kõik, mida nägin, on väga suurepärane. Faktid, mida siin nägin, ja faktid, mida lugesin kodus, need pole kuigi sarnased. Võiks isegi öelda, et kodus tahetakse asju näidata natuke halvemana kui nad on, aga siin on näha, et koolid tehakse lahti, inimesed loovad kultuurikontakte, keel on, võimalusi on, kui ainult huvi on.

Ma ütleksin, et meil on liiga vähe korrektset informatsiooni ning seepärast on mul hea meel, et ma siia sõitsin.”