Uus süsteem puudutab neid liiklusregistrisse kantud sõidukite omanikke, kel kohustuslik liikluskindlustuse leping sõlmimata, teatas LKF.

1. septembril saadab LKF välja teated, milles antakse omanikele 30 päeva aega kindlustuslepingu sõlmimiseks, vajalike registritoimingute tegemiseks või andmete korrastamiseks. Kindlustuskatte jätkuva puudumise korral saadetakse omanikule 1. oktoobril rahaline nõue.

Nõude tasumisega saab omanik sõidukile n-ö tagasiulatuva kindlustuskatte, mille kehtivus piirdub ainult nõudes näidatud perioodiga. Igapäevases liikluses vajalikku kindlustuskatte saamiseks tuleb sõlmida liikluskindlustuse tavaleping. Nõude suurus sõltub sellest, kui kaua oli sõiduk omaniku nimele registreeritud liikluskindlustust omamata. Arvutuses kasutatav maksemäär on kolm korda kõrgem vastavast keskmisest kindlustusmaksest ja selle indikatiivne suurus on keskmiselt 12.69 krooni päeva kohta.

Kõrgendatud kindlustusmakse nõuded kuuluvad kohesele sundtäitmisele. LKF saadab tasumata nõuded kohtutäituritele kaks kuud pärast nende väljastamist.

Kõrgendatud kindlustusmakse eesmärk on vähendada liikluskindlustuse süsteemi riski seoses kindlustamata sõidukitega. Risk realiseerub kahel viisil: hüvitised kindlustamata sõidukitega põhjustatud kahjude katteks ja garantiifondi edasikindlustuskatte kõrge hind. Põhimõtteliselt jaotuvad need kulud kõigi kindlustusvõtjate vahel, seega on olemas avalik huvi nende madalana hoidmiseks. Uus süsteem soodustab ka registri- ja liikluskindlustuse andmete korrastumist ning registri- ja kindlustustoimingute täpsustumist, samuti motiveerib omanikke vrakke utiliseerima.

Kui teated kindlustuse puudumisest saata välja täna, siis läheksid need ligi 23 000 isikule umbes 28 000 sõiduki kohta. Nendest isikutest kümme protsenti on juriidilised. Kümmet või enamat kindlustuseta sõidukit omab 37 isikut, üks selline sõiduk on ligikaudu 20 000 isikul.