Tallinna päeva raames ei toimu kell 10 traditsioonilist peaministri ja linnapea Lühikese Jala värava avamise tseremooniat.

Peaministri büroo teatas, et peaminister Andrus Ansip ei saa teiste tööülesannete tõttu Tallinna päeva avamisel osaleda.

Paltsu eelkäija, Ansipi praeguse koalitsioonipartneri Keskerakonna liidri Edgar Savisaare algatatud Tallinna päev 2005 algab tavaliselt peaministri ja linnapea traditsioonilise Lühikese Jala värava avamise tseremooniaga.

Värava avamisel annab Põhja politseiprefekt peaministrile ja linnapeale ülevaate linnas öö jooksul toimunust.

Tallinna linnavolikogu esimehe Toomas Vitsuti hinnangul solvab Andrus Ansipi otsus tallinlasi.

“Pean peaministri otsust kahetsusväärseks,” ütles Vitsut. “See otsus viib meid tagasi keskaega, kus kõrk Toompea eraldas end all-linnast kõrgete müüride, lukkude ja tabadega.”

Vitsuti sõnul on peaministri otsus uus tase poliitilises arveteklaarimises. “Peaministri keeldumine osaleda Tallinna päeval solvab eelkõige tallinlasi, kes ei pea kannatama peaministri ja linnapea omavaheliste poliitiliste vastuolude tõttu.”

Tallinna abilinnapea Kaia Jäppineni sõnul rikkus peaministri käitumine ilusa traditsiooni. “Peaministri ja linnapea ühine Lühikese jala avamise tseremoonia on olnud Tallinna päeva avalöögiks,” ütles Tallinna päeva korralduse eest vastutav Jäppinen.

Kell 10.15 toimub Raekoja platsil Tallinna päeva pidulik avamine.

Sellele järgneb kell 10.30 Tallinna linna, Tallinna Ülikooli ja Tallinna aukodanike kogu ühisistung raekojas, kus kirjutatakse alla ka Tallinna Ülikooliga seonduvatele lepingutele.

Kell 12.30 algab raekojas Jaan Poska stipendiumide kätteandmine Tallinna Tehnikaülikooli õppuritele.