“Rängad olid Eesti rahva kaotused, aga ka paljud teised rahvad maksid selle sõja eest kõrget hinda,” ütles Ansip keskpäeval Maarjamäel 60 aastat tagasi Euroopas Teise maailmasõja lõppemist tähistanud tseremoonial. “ Leppimine tähendab seda, et me suudame austada ka teiste ohvrite mälestust ja et me ei sõdi surnutega.”

“Sõda on läbi ning andestagem südames neile, kes olid sunnitud selles osalema ning kes tihtipeale pidid võitlema lihtsalt selleks, et ise ellu jääda ja jõuda tagasi koju ja rahuaega,” lisas peaminister. Maarjamäel asuvad kõigi Teise maailmasõja ajal Eestis sõdinud vägedes hukkunute mälestusmärgid ning seepärast valiti just Maarjamäe kohaks, kus ametlikult tähistati Teise maailmasõja lõpu aastapäeva.

Leppimine on Ansipi sõnul võimalik minevikku ületades. “Aga leppimine mitte ülekohtuga, mis meile osaks on saanud, vaid leppimine isekeskis, meie vahel,” rõhutas Ansip. Kindlasti ei pea Eesti leppima inimvaenulike ideoloogiatega, mis Teise maailmasõja valla päästsid, ütles Ansip. “Me ei pea leppima ka nendega, kes selle sõja ajal panid toime kuritegusid — nii oma rahva kui teiste rahvaste vastu,” selgitas peaminister. Ansip nimetas Maarjamäe tseremooniat nende Eesti sõjameeste mälestamiseks, kes ei pöördunud sellest sõjast tagasi.

Peaminister märkis, et kahjuks ei toonud Teise maailmasõja lõpp Eestile vabadust ja demokraatiat nagu ka paljudele teistele rahvastele.

“Ma meenutan täna siin neid meie rahva poegi ja tütreid, kes asusid võitlusesse oma rahva vabaduse nimel,” kõneles Ansip. “ Ma tänan neid, kes raskel hetkel koondusid võitlusesse ja üritasid meeleheitlikult taastada Eesti Vabariiki. See üllas soov ei leidnud toonastes ülimalt keerukates oludes maailmas küllaldast mõistmist ja poolehoidu. Paljud langesid selles võitluses ning langenutele kuulub meie igavene mälestus.”

Maarjamäe mälestusüritusel esinesid sõnavõttudega samuti Tallinna linnapea Tõnis Palts ja Vabadusvõitlejate Liidu esindaja Heino Kerde.