Koalitsioonikõnelustel oli kõige tulisemalt interneti teel valimise vastu Rahvaliit, samuti ei vaimustunud ideest Keskerakond, kuid jäi siiski neutraalseks, kirjutab Eest Päevaleht.

Peaminister Andrus Ansipi sõnul on tema seisukoht kindlasti pooldav, kuid märgib samas, et koalitsioon pole sel teemal lõplike aruteludeni jõudnud ning otsust ei ole langetatud.

Palju selgem on pilt Rahvaliidu juhtfiguuril Janno Reiljanil. “Kuna Rahvaliit on otseselt e-valimiste vastu ja koalitsioon toimib ainult üksmeeles, siis võib küll öelda, et e-valimisi ei tule.” Mehe väitel ei arenda see süsteem demokraatiat, vaid soodustab hoopis korruptsiooni ning häälte ostmist.

Samas hakkab riigikogu sel nädalal hääletama elektroonilise valimise rakendamist täpsustavat eelnõu. Süsteemi välja töötanud valimiste keskkomisjon peab võimalikuks rakendada e-hääletamist nii 16. oktoobril toimuvatel kohalike omavalitsuste valimistel kui ka järgnevatel valimistel.

Sellest võib saada esimene parlamendisaali vastasseis küüslauguliidus, sest Reformierakond vajutab kindlasti rohelist nuppu, samuti Res Publica ning tõenäoliselt ka Keskerakond.

E-valitsemise akadeemia rektori Ivar Tallo sõnul oleks kurb, kui projekt seisma jääb. “Kurb, kui asi paljalt poliitilise kaalutluse tõttu soiku jääks, sest tööd on selles suunas palju tehtud,” ütles Tallo.

“Samas ei ole see katastroof, kui e-valimisi veel ei tule. Küll aga kaob sellega võimalus, et võimalikult palju inimesi valimistest osa võtaks. Viimastel aastatel on poliitikud teinud tõsiseid jõupingutusi, et inimesed ei taha valida.”