Eesti Haiglate Liit ja arstide liidu esindajad jõudsid esmaspäeval läbirääkimistel riikliku lepitaja juures kokkuleppele, et arstide miinimumtunnitasu tõuseb 40 kroonini, ütles BNS-ile riiklik lepitaja Henn Pärn.

Hooldustöötajate miinimumtunnitasu tõuseb kokkuleppe kohaselt 12.50 kroonini. Läbirääkimistele tulles nõudsid hooldustöötajad tunnitasuks 13.50 krooni ja haiglate liit pakkus 12 krooni.

“Selle kokkuleppe peavad veel haiglate liidu ja hooldustöötajate ametiühingu juhatused kinnitama,” lisas Pärn.

Eesti Haiglate Liit ja Keskastme Tervishoiutöötajate Kutseliidu esindajad ei leidnud ka aasta viimsel päeva riikliku lepitaja juures õdede palgatõusukokkuleppe suhtes ühist keelt.

Pärna sõnul olid osapooltel õdede tunnitasu osas nii suured erimeelsused, et kokkuleppele ei olnud võimalik jõuda.

Õdede palga küsimust hakkab arutama ekspertide töögrupp, kes loodab välja töötada omapoolsed ettepanekud 31. jaanuariks.

Haiglate liit pakkus tervishoiutöötajatele allakirjutamiseks lepingut, mille järgi tõuseks palk kümne protsendi võrra. See tähendaks, et õdede miinimumtunnitasuks saaks 20 krooni.

Keskastme tervishoiutöötajate kutseliidu president Inna Rahendi on BNS-ile öelnud, et nad ei saa sellise kompromissiga siiski leppida, kuna kogu aeg on juttu olnud suurematest summadest ning nad on esialgu soovitud 25 kroonilt niikuinii nõudmist 23 kroonini langetanud.

Kuigi haiglate liit saavutas esmaspäeval arstide ja hooldustöötajate palga osas kokkuleppe, ei kirjutanud osapooled veel ühelegi konkreetsele kokkuleppele alla.

“Me soovime enne jõuda üksmeelele ka õdede palkade osas ning kirjutada seejärel haiglate liidu ning arstide, hooldustöötajate ja õdede palgakokkuleppele korraga alla. Idee kohaselt peaksid uued miinimumtunnitasud hakkama kehtima järgmise aasta 1. märtsist,” sõnas Pärn.

Tervishoiutöötajate palgaläbirääkimised on kestnud ligi viis aastat.