2007. aastal soovivad arstid teenida tunnis praeguse 75 krooni asemel 110 krooni. Õed loodavad 39 kroonise tunnipalga tõusmist 60 kroonile ja hooldustöötajad tahavad 23 krooni asemel saada 32 krooni tunnis, kirjutab Postimees.

Haigekassa on välja arvutanud, et kõigi tervishoiutöötajate miinimumpalga tõstmiseks ainuüksi 1 krooni võrra suureneksid kulutused kokku 45 miljonit krooni, sõnas Eesti Haiglate Liidu juhatuse esimees Urmas Sule.

Eesti Haigekassa kevadine prognoos lubab tervishoiutöötajatele 2007. aastaks kaheksakroonist ja järgneval kahel aastal vastavalt viie ja nelja kroonist tunnipalga tõusu. Konkreetseid pakkumisi ei saa aga ka Haigekassa esitada, sest rahandusministeeriumilt pole saabunud sotsiaalmaksu laekumise aruannet, mille põhjal vastavaid prognoose tehakse.

Praegune palgakokkulepe kehtib käesoleva aasta 31. detsembrini. Uus kokkulepe peab olema alla kirjutatud vähemalt septembri keskpaigaks, et rahandusministeerium saaks vajalikud summad kirjutada järgmise aasta riigieelarvesse.

Eesti Õdede Liidu presidendi Ester Pruudeni sõnul ei kavatse õed mitte mingil juhul leppida alla 50 kroonise tunnipalgaga. Ta lisas, et tegelikult on riigil raha olemas ka enamaks.

Eesti Arstide Liidu president Andres Kork leidis, et probleem on tõsisem, ja et tegelikult oleks tarvis suurendada riikliku tervishoiu kulutusi üldiselt.

Tervishoiutöötajad on esitanud valitsusele palve tõsta tervishoiu riiklik rahastamine 5,3 protsendilt SKPlt, mis on hetkel Euroopa Liidu madalaim, 6,3 protsendi peale. See tähendab, et tervishoiule kulutatakse praegusest umbes 1,4 miljardit krooni enam.