"Seoses Eesti Haigekassa raviteenuste rakendustingimuste ning hinnakirja muutmisega tänavu 1. märtsist väheneb ambulatoorse taastusravi kättesaadavus kuni 38 protsenti. Haigekassa on suurendanud ambulatoorsete vastuvõttude koguarvu, kuid on vähendanud oluliselt ravijuhu hinda. Seetõttu halveneb järsult ravi kvaliteet ning väheneb tegelik kättesaadavus," seisab taastusarstide seltsi pöördumises.

Taastusarstide seltsi algatatud uute raviteenuste väljatöötamise algeesmärgiks oli taastusravisüsteemi korrastamine. Uue regulatsiooni kohaselt peaks kerge liikumishäirega patsiendid saama ravi ambulatoorselt, mitte statsionaarselt.

"Ambulatoorse taastusravi põhisisuks ning tervist tootvaks osaks on füsioteraapia, vähemal määral lisanduvad sellele tegevusteraapia ning logopeedi ja psühholoogi poolt läbiviidud teraapiad. Kuni esimese märtsini sisaldas keskmine haigekassa poolt tellitud ravijuht kolm tundi ülalmainitud teenuseid, kuid nüüd vaid 2,1 tundi. Haigekassa on küll suurendanud tellitavate ravijuhtude hulka seitsme protsendi võrra, kuid reaalne ravi maht väheneb 38 protsenti."

Tekkinud olukorras on taastusarstide kinnitusel muutunud küsitavaks ambulatoorse ravi mõttekus, sest 70 euro eest ei ole sisuliselt võimalik pakkuda ravi, vaid paremal juhul konsultatsiooni. "Käesoleva ravijuhu hinnaga on välistatud võimalus, et vähemkomplitseeritud juhtumite ravimine võiks toimuda ambulatoorselt, mis kokkuvõttes on ka riigile endale odavam," märkis ETAS.

ETAS-i arvutuste kohaselt hoiab haigekassa ambulatoorse ravijuhu hinna alandamisega aastas kokku ligi miljon eurot, mille hinnaks on 73 000 Eesti inimese ravikvaliteedi oluline langus.

Uue regulatsiooni jõustamise tingimuste osas on ETAS pidevalt väljendanud oma rahulolematust ning saatnud korduvaid märgukirju haigekassale, märkimaks, et plaanitavad muudatused ei ole kooskõlas valdkonna arengukava, hea praktika ega erialaseltsi arvamusega.

Tegelikkus tõrjub tahaplaanile arstliku mõtlemise ning tõenduspõhiste teadmiste rakendamise võimaluse ja halvendab oluliselt ravi kättesaadavust. Sisuliselt on ambulatoorne taastusravi muudetud konsultatsiooniks, mitte raviks, tõdevad taastusarstid.