“Arnold Rüütel käib ise ringi ja pakub igale võimalikule kandidaadile erakonna juhi kohta,” ütles Rahvaliidu Saaremaa maakonnaühenduse juht Aarne Lember eile Saarte Häälele. “Aga kõik potentsiaalsed kandidaadid on ära öelnud.”

Rahvaliidu Saare maakonnaühenduse üleeilsel konverentsil toimunud salajasel hääletusel oli sotsiaaldemokraatliku parteiga ühinemise poolt 24 ja vastu kolm. Aarne Lemberi sõnul on maakonnas 340 Rahvaliidu liiget ja esindatus konverentsil peab olema vähemalt üks kahekümnele.

Ise Rahvaliidu sotsidega ühinemist pooldava Aarne Lemberi meelest püüavad erakonda säilitada eelkõige need “suured juhid”, kes on ise avalikkuse ees välja öelnud, et nad enam riigikogusse ei kandideeri.

“Kuna paljud erakonna vanemad liikmed on Arnold Rüütlist väga vaimustunud, siis võibki emotsioonide tasandil tekkida olukord, et hääletatakse ühinemise vastu,” rääkis Lember. “Kui see juhtub, siis ilmselt lahkub Rahvaliidust kuni paar tuhat aktiivsemat liiget.”

Kauaaegne Rahvaliidu liige, Kihelkonna vallavanem Raimu Aardam kinnitas, et ka tema arvates ei jõua Rahvaliit üksinda enam kusagile välja. “Umbes aasta tagasi tegime Rahvaliidu volikogule kirja, milles allakirjutanud avaldasid oma seisukoha erakonna edasise saatuse suhtes,” rääkis Aardam. “Selle eest me saime muidugi kõvasti nahutada.”