President Arnold Rüütel ütles oma uut ametit tutvustades, et on saanud volitused töötada eriülesannetes vanemeksperdina ÜRO peasekretäri asetäitjalt Marcel A. Boisardilt mullu detsembris ja võtab oma uut tööd täie tõsidusega.

“Eestil on meie naaberiikide suhtes olemas teatud arengueelised, sealhulgas e-valitsemise alal, mis seab meile ka kohustusi,” lausus Rüütel. “Kuigi seda üleliia rõhutada ei armastata, võlgneme oma edu eest paljuski tänu meid viimase 15 aasta jooksul abistanud ja meid koolitanud välisekspertidele. Nüüd aga on meie endi kord aitada neid, kes on meist mingil põhjusel maha jäänud, õppides kogemustevahetuse kaudu samal ajal jätkuvalt ka ise.”

Eelmisel nädalal Tallinnas avatud UNITAR CIFAL TALLINN koolituskeskuses, kus viiakse ÜRO toetusel läbi regiooni linnajuhtide ja -ametnike treenimist ja koolitamist, lõpetas töö esimene rahvusvaheline õppegrupp, mille lõpetajatele ulatas diplomid president Arnold Rüütel.

Rüütel lisas, et tal on heameel, et samaaegselt tema asumisega ÜRO UNITAR teenistusse alustas Tallinnas tööd UNITAR CIFAL keskus. “Kuigi minu töö on seotud rohkem ekspertiisi ja kogemuste edastamisega Kesk- ja Ida- Euroopas, kus püüan kaasa aidata mõningate riikide edasisele demokratiseerumisele ja integreerumisele Euroopasse, saan loodetavasti oma tähelepanekutega olla toeks ka Tallinna CIFAL keskusele, kuhu sõidavad eelseisvatel aastatel õppima ja kogemusi vahetama kohalike omavalitsuste esindajad sadadest linnadest kokku paarikümnest riigist.”

UNITAR (United Nations Institute for Training and Research) alustas iseseisva ÜRO koolitus- ja uuringukeskusena tegevust juba 1965 aastal. Peakontoriga Genfis asuva organisatsiooni eesmärkide seas on ÜRO vahendite liikumise tõhustamine rahu säilitamiseks ning majandus- ja sotsiaalarengu tagamiseks