„Pensionile minek on pigem sümboolne. Vabariigisiseselt aitan nii palju kui võimalik kaasa erinevate probleemide lahendustele, seda samas afišeerimata,” ütleb Rüütel Eesti Päevalehele antud intervjuus.

Samuti võtab ekspresident osa mitme rahvusvahelise organisatsiooni tegevusest. „Kohe pärast aastataguseid presidendivalimisi tegi ÜRO mulle ettepaneku, et aitaksin ÜRO liinis kaasa ülemineku-ühiskondade arengule. Eelkõige siis Kesk- ja Ida-Euroopa riikides,” räägib Rüütel.

„Kõige enam paluti tähelepanu pöörata Ukrainale, et aidata neil võimalikult kiiremini ning väiksemate raskustega demokratiseerida ning välja arendada kodanikuühiskonda. Sellega olen ma tegelenud ning nüüd-seks juba kahel korral Ukrainas käinud. Kui Ukraina president käis Eestis visiidil, palus ta mind neid aidata, ning kohtumisel selle aasta aprillis Kiievis piiritlesime üheskoos ka võimalikud valdkonnad, kus Eesti kogemus võiks Ukraina edasist arengut toetada.”

Tallinnas töötab alates 2006. aasta maist ÜRO UNITAR-i instituudi alluvuses tegutsev CIFAL Tallinn, mis tegeleb seminaride ja töökodade korraldamisega. Rüütel aitab kaasa ka CIFAL Tallinna tegevusele.

„See on mulle isiklikult huvitav. Saan aidata kaasa nende ühiskonna arengu kiirendamisele, aga selle käigus ka võimalike vigade vältimisele.”