Kui tõmmata paralleele jalgpallimänguga, siis lõppes Reformierakonna ja Äripäeva kohtuvaidlus 3:1 Äripäeva kasuks, ütles Äripäeva peatoimetaja asetäitja Aivar Hundimägi täna avaldatud kohtuotsust kommenteerides.

”Meie jaoks on kohtuotsuses kõige olulisem see, et kohtuniku hinnangul käitusid Äripäeva ajakirjanikud heauskselt, professionaalselt ja ajakirjanduseetikat järgides ning ka kohtu hinnangul üritas Reformierakond ajakirjanikke eksitada ning hagi esitamise abil ajakirjanikke suukorvistada,” rääkis Hundimägi.

Harju maakohus otsustas täna rahuldada osaliselt Reformierakonna hagi Äripäeva vastu. Ebaõigeid väited, mille Äripäev peab lükkama ümber, tulenesid Reformierakonna katsest infot varjata, mitte aga ajakirjanike ebaprofessionaalsest tegutsemist ja pahatahtlikkusest.

”See on meie jaoks oluline, sest lükkab ümber Reformierakonna väited, et me käitume Reformierakonn suhtes pahatahtlikult ja ebaprofessionaalsusest. Tegelikult aitas nende eksimuste tekkimisele kaasa Reformierakond ise info varjamisega,” lisas Hundimägi.

”Kui Reformierakond oleks vastanud Äripäeva küsimustele, siis oleks olnud võimalik ka Reformierakonna hilisemas hagis vaidlustatud eksimusi vältida,” märkis Hundimägi. ”See on täna avalikustatud otsuse puhul kõige tähtsam ja tähtis mitte ainult Äripäevale vaid ajakirjandusele ja ajakirjandusvabadusele laiemalt,” lisas ta.

Kui näiteks ajakirjanik kirjutab erakondade varjatud rahastamisest, siis valdab ta võrreldes rahastamist korraldatavate poliitikutega vähem informatsiooni. Sõnavabadusele oleks ohtlik, kui ajakirjanik loobuks tekkinud kahtluste avalikustamisest seetõttu, et poliitikud jätavad ajakirjaniku küsimustele vastamata. Just nii üritas aga Reformierakond käituda, kui Äripäev avastas erakonna koostöö salapärase firmaga Fidenter, selgitas Hundimägi.

Seetõttu on ka Äripäeva hinnangul täna avalikustatud kohtuotsus ajalehele soodne, sest mitte ainult toimetuse, vaid ka kohtu hinnangul, üritas võimupartei ajakirjandusele päitseid pähe panna ja kohtu hinnangul on see lubamatu.

”Professionaalse ajakirjanduse osaks on oma eksimuste tunnistamine ja seda oli Äripäev valmis tegema vabatahtlikult. Professionaalse poliitika osaks peaks olema avatus ja läbipaistvus. Tänase otsusega on kohus tuvastanud, et valitsuspartei on üritanud oma vastustega ajakirjandust eksitada ning läbi hagi esitamise suukorvistada professionaalset ja heauskselt tegutsevat ajakirjandust. Selline stiil kahjuks kordub ka teistes Reformierakonnaga seonduvates meediavaidlustes,” ütles Äripäeva kohtus esindanud Raidla Lejins & Norcous vandeadvokaat Ants Nõmper.

Kohtuvaidlus puudutas artikleid, mis paljastasid Reformierakonna koostöö salapärase firmaga Fidenter, kelle omanikuks oli Šveitsi privaatpanga klient ja kellega koostööd üritas Reformierakond varjata.

Äripäev ei ole veel otsustanud, kas kaebab kohtutosuse teise astmesse edasi või mitte. "Peame advokaadiga nõu, kui tõenäoline meil oleks näiteks järgmises astmes saada parem lahendus menetluskulude jaotamise osas. Praegu otsustas kohtunik jätta menetluskulud osapoolte enda kanda ning jagas riigilõivu võrdselt."

Harju maakohus otsustas täna kohustada Äripäeva avaldama omal kulul ajalehe veebi- ja paberväljaande esilehel järgmise teate: „AS Äripäev avaldas Eesti Reformierakonna kohta ebaõigeid andmeid“ ning 2. leheküljel ebaõigete andmete avaldamisega samas kohas ja kirja suurusega ümberlükkav teade, seisab otsuses.

Kohus otsustas jätta hagiavalduse esitamsel tasutud riigilõiv 50 protsenti ulatuses kostja kanda ja 50 protsenti hageja kanda.