“Kui määrati komsomolisekretär, siis ta käis Jänedal klassist klassi, jagas valged paberilehed enne tunni algust lauale ja ütles, et ta dikteerib teksti. Ja kõik kirjutasid avaldusele sama teksti, et tuleb komsomoli astuda,” rääkis president Postimehele.

Postimehe käsutuses olevad koopiad arhiividokumentidest näitavad, et aastatel 1946–1949 omandas Arnold Rüütel Jänedal põllumehetarkusi koos 48 klassivenna ja -õega. Neist kirjutasid 17. oktoobril 1946 avalduse Üleliidulise Leninliku Kommunistliku Noorsooühingu liikmeks astumiseks vaid kolm — lisaks Arnold Rüütlile ka Johannes Ansip ja Vassili Õun.

President Rüütel vastas Postimehe järelepärimisele, et ta mäletab komsomolivõtmist just intervjuus kirjeldatud viisil, sama kinnitavat tema sõnul ka endised klassikaaslased.

Miks dokumendid fikseerivad 1946. aastal Jänedalt vaid kolm komsomoli astunut, Rüütel selgitada ei oska. “Võib-olla kajastati sel aastal avalduse kirjutanuid paberites hilisemal ajal,” vahendas nõunik Eero Raun presidendi sõnu.