Liidud on valmis alustama koostöös ministeeriumiga projektiga seonduvate küsimuste ja investeeringute kaardistamist ning valveapteekide võrgu rajamise projekti ettevalmistamist, teatasid apteekrid.

Eesti apteekreid ja apteeke ühendavad Eesti Apteekrite Liit ja Eesti Apteekide Ühendus ühinevad sotsiaalminister Hanno Pevkuri algatusega rajada üle-Eestiline valveapteekide võrk ja tagada vähemalt ühe ööpäevaringselt tegutseva apteegi olemasolu maakonnakeskuses. Liitude juhtide sõnul on see konkreetne abinõu ning oluline samm edasi apteegiteenuse ja ravimite kättesaadavuse parandamiseks ning juba lähitulevikus analüüsitakse, milliseid muudatusi ja rahalisi vahendeid projekti elluviimine nõuab.

„Kõige otstarbekam oleks muuta ööpäevaringselt avatuteks osad olemasolevad apteegid, kuid kindlasti peame analüüsima, milliseid rahalisi või inimressursse see algatus nõuab,“ ütles Apteekrite Liidu peaproviisor Kaidi Sarv.

Kaidi Sarve sõnul võimaldaks valveapteekide rajamine ravimite varustamist korraldada kontrollitult, et läbi valede hoiustamistingimuste, võltsravimite või ravimite ebaõige tarvitamise ei tekiks riski inimeste tervisele. Sarv toob esile inimeste ootuse ravimite ostmisel nõu saada. Septembris TNS Emori poolt avalikustatud uuringu* kohaselt peavad Eesti väikeasulate elanikud käsimüügiravimite ostmisel kõige olulisemaks just apteekri soovitust (53 protsenti) ning sellele järgneb arsti soovitus (50 protsenti).

„Selge on see, et apteeker oskab öisel ajal inimesele nõu anda ja aitab oma soovitustega vahel enamgi kui apteekrilt nõutakse,“ usub Sarv. Kaidi Sarve sõnul näitab see ilmekalt, et apteekri nõustamist peetakse vajalikuks ning kaalumisel olev valveapteekide projekt täidaks ühtlasi ka seda eesmärki.

Sotsiaalminister Hanno Pevkur ütles, et ööpäevaringselt avatud apteekide avamine on oluline võtmeküsimus, mis parandaks ravimite kättesaadavust maakondades ja annaks kõigile Eesti piirkondadele samaväärsed võimalused Tallinna ja Tartuga.

„Professionaalne nõuanne, ravimite kättesaadavuse parandamine ning ravimite kvaliteet ja ohutus on selle projekti kesksed märksõnad,“ rõhutas Pevkur. Sotsiaalministri sõnul kohtutakse apteekrite ja apteekide esindajatega, et kaaluda erinevaid projekti elluviimise aspekte ja leida selleks parimad ja kiireimad lahendused.

Apteekrite Liidu peaproviisor Kaidi Sarv ütles, et sisuliselt on valveapteekide projekt teostatav olemasoleva ravimiseaduse piires. „Loodan, et läheme selle teemaga edasi ning see algatus ei jää raha, inimeste või erinevate arusaamade taha pidama,“ avaldas Sarv lootust.