Näiteks otsustab kohtu asemel edaspidi riigikogu põhiseaduskomisjon, kas riigikogu liiget võib 48 tunniks kinni pidada ja vahistada. Kuna vahistamisega kaasneb tihti ka läbiotsimine, kaasneb sellega tihti ka hirm, et poliitiku fraktsioonikaaslased põhiseaduskomisjonist hoiatavad teda ja ta jõuab asitõendid ära kõrvaldada.

Justiitsminister Anvelt lausus üleeile Vikerraadios, et tema seaduse poolt hääletanud erakonnakaaslastega ei nõustu ja talle seadusemuudatus ei meeldi.

"Antud küsimuses, kui räägime immuniteedi ajaloost, siis võeti see vastu ühel eesmärgil: kaitsta opositsiooni koalitsiooni eest; kui koalitsioon muutub veriseks ja hakkab taga kiusama, kõrvaldab kriminaalõiguslike meetoditega lavalt," rääkis Anvelt.

Kuna põhiseaduskomisjonis on koalitsioonil ülekaal, siis Anvelti hinnangul pole see eesmärk tagatud.

"Ma tegelikult ei rõhutaks just tausta tulenevalt sellest, et siiamaani otseseid tõkkeid õiguse mõistmiseks riigikogu liikmete üle, kes kohtu all, sellest pole keegi pääsenud," lisas Anvelt.

Anvelt leidis, et tegelikult võiks põhiseadusest riigikogu liikmete immuniteedi punkti ära kaotada, sest tänapäeval pole seda opositsiooni kaitsmiseks vaja.