Stuudios väitlesid endine Euroopa inimõiguste kohtu kohtunik Rait Maruste ning ajakirjanik Anvar Samost. Samuti ettevõtja ja kirjastaja Tiit Pruuli, Haanja vallavolikogu liige ja rahandusministeeriumi nõunik Sulev Valner, ettevõtja ning endine riigikogu saadik Aivar Riisalu, kirjanik Ats Miller ja Tartu abilinnapea Kajar Lember ning Tallinna ülikooli politoloog Tõnis Saarts. Saatejuht Aarne Rannamäe.

Anvar Samost märkis, et praegu on nii Siim Kallasel kui Marina Kaljurannal juba oma meeskond ja võib juhtuda, et nad mõlemad lähevad valimiskogust toetust otsima. Samost lisas, et praegune riigikogu on üsna fragmenteerunud, mistõttu võidakse esitada hulk kandidaate ja presidendiks võib saada keegi, keda me oodatagi ei oska. Seda siis, kui koostööd tehakse ka EKRE või Keskerakonnaga.

Tallinna ülikooli politoloog Tõnis Saarts sõnas, et ta ei usu, et tuleb ja võidab n-ö must hobune, kuna valijatekogu ei riskiks kedagi sellist valida. Tänavuste valimiste omapära võib tema sõnul aga olla see, et presidendiks ei pürgi konkreetsete erakondade kandidaadid.

Samost viitas, et võib ka minna nõnda, et sel aastal pole riigikogus ühtegi kandidaati. Nimelt – kui Reformierakond esitab Siim Kallase ja tal pole riigikogus 68 häält, siis pole mõistlik teda riigikogus esitada. Keskerakond on nii lõhki läinud, et ka nendel ei pruugi 21 häält kandidaadi esitamiseks koos olla. Samuti ei näe Samost võimalust, et SDE ja IRL ühise kandidaadi esitaks. "Nii võime jõuda valimiskogu vooru ilma, et riigikogus üldse kandidaate esitataks," selgitas Samost.

Rait Maruste sõnas, et praegu saab kandidaadi esitada kas või vaid 24 tundi enne valimisi ja rahval pole võimalust kaasa rääkida, sest pole isegi teada, kes kandidaadiks esitatakse.

Aivar Riisalu osutas, et presidendi roll peaks olema rahva kõneisikuks olemine ja rumalate seaduste tagasi lükkamine. "Inimeste rahulolematus on seotud sellega, et kui president saab poliitikute toel tööle teiseks ametiajaks, siis ta sisuliselt midagi ei ütle," sõnas Riisalu.

Samost lisas, et oleks vaja debatti kandidaatide vahel, et näha, kas nad on võimalised otsuseid vastu võtma.