"Minul on siiralt väga hea meel, see on üks paremaid uudiseid viimsel ajal," avaldas Samost Delfile antud intervjuus heameelt.

Samost möönis, et Muuli võttis tema kaudu IRLiga ühendust üsna samaaegselt pärast Eerik-Niiles Krossi lahkumist. "Siis me pikalt arutasime veel asju," sõnas Samost.

Muuli tegi oma poliitikaga liitumise otsuse teatavaks täna "Kolmeraudse" saates. Ta ütles, et kandideerib riigikokku IRLi ridades, kuid astub parteisse alles pärast valituks osutumist ja lahkub sel juhul ka Õpetajate Lehe peatoimetaja kohalt.

Samost avaldas lootust, et ajakirjanduse ja lugejate jaoks ei kao Muuli ka pärast poliitikasse minekut kuhugi.

Samosti hinnangul on Muuli peamine eesmärk ja soov tekitada Eesti poliitikas muutust ja vältida seda, et meil on üks riigipartei, kes otsustab kõik asjad ja kasutab demokraatlikule ühiskonna ebakohaseid võtteid.

"Tema poliitikasse tuleku ajendiks on see, et ta kirjutas pool aastat raamatut Reformierakonnast ja mida rohkem ta kirjutas, seda rohkem kasvas temas veendumus, et midagi tuleb ette võtta," rääkis Samost.

Samosti sõnul on Muuli tohutu kogemuste pagasiga inimene. Inimene, kes on tipptasemel poliitikast kirjutanud sisuliselt 1988. aastast. "Ta mäletab ja teab asju, ta on ka hea inimeste tundja ja tunneb inimeste ootusi," iseloomustas Samost kauaaegset kolleegi. "Tal on selged ja tugevad vaated." Muulile südamelähedasemaid teemasid ei osanud Samost öelda ja soovitas seda Muuli enda käest küsida.

Samosti sõnul ei ole IRL Muulit mingi kindla kohtaga erakonnas ega valimisinimekirjas meelitanud. "Valimisnimekirja kinnitab erakonna volikogu detsembri keskel," rääkis Samost. "Enne seda saavad oma kohas kindlas olla vaid erakonna peaministrikandidaat Juhan Parts ja erakonna esimees Urmas Reinsalu."

Samost rääkis, et ajakirjanikke, kes on viimasel ajal poliitikasse tulnud, seob paljuski alateadlik soov Eesti poliitikat demokraatlikul rajal hoida. "Nad võivad olla erinevates erakondades, aga Eesti riigi demokraatia hoidmise mõttes on nad sama raja peal," ütles Samost ja nimetas Mihkel Rauda, Viktoria Ladõnskajat, Andrei Hvostovi.

Samost tunnistas, et teda häirib see, et mingitel erialadel Eestis välistatakse erakondlik ja poliitiline tegevus. "Ühest küljest me aktsepteerime, et erakonnad panevad inimesi kohtadele paika, aga mitte seda, et vaba inimene võiks tegeleda oma eriala kõrvalt poliitikaga," arutles Samost. "Ma ei kujuta ette, kui palju häid inimesi oleme sellega poliitikast eemale peletanud. Eesti on selleks liiga väike."