Kopenhaageni bussijaama üles seatud Anu Juuraku projekt “UFO = tundmatu objekt” on interaktiivne valgusobjekt, mis jälgib väliselt kõiki arhetüüpse UFO ülesehituse reegleid. Metallivärvi ovaalne kuuemeetrise läbimõõduga kahe meetri kõrgusele paigutatud objekt on väga sümboolne, seda võib tõlgendada kui veel tundmatu Eesti olemist ja tulemist Euroopasse, teatas ETAle Taani Kultuuri Instituudi juhataja Silvi Teesalu.

UFOt iseloomustavad Anu Juuraku sõnul mitmesugused valgusmängud, mis on programmeeritud pulseerima ja värvi vahetama. Juuraku UFO on interaktiivne — see reageerib lähenejale anduritega. Ta võib end välja lülitada, pimestada, heli tekitada ja muid ootamatusi ette võtta.

Kopenhaageni tänavatel ja väljakutel avatav rahvusvaheline valgusinstallatsioonide projekt on pühendatud ühise Euroopa ideele, selle kuulutab täna kell 17 avatuks Taani peaminister Anders Fogh Rasmussen. Valgusinstallatsioonid jäävad Kopenhaagenisse kolmeks kuuks.

Lux Euroopa kujutab endast kohaspetsiifilist installatsioonide näitust Kopenhaageni linnaruumis, millega tähistatakse Taani EU eestistujamaaks olemist sel poolaastal ja detsembris toimuvat Euroopa Liidu tippkohtumist Kopenhaagenis. Näituse idee on kutsuda Euroopa riike ja elanikke koostööks ühises eluruumis.

Anu Juuraku UFO on eksponeeritud ajal, mil Taani pealinn võõrustab Arvo Pärti, kelle heliloomingule pühendatud festival 2.-7.novembrini Kopenhaagenis aset leiab. Festivali avakontserdil Garnisoni kirikus esitab Eesti Filharmoonia kammerkoor Tõnu Kaljuste juhatusel Pärdi teose Kanon Pokajanen, üldse kõlab festivalil 29 erinevat Arvo Pärdi heliteost.