Kaks nädalat tagasi Saaremaale ja sealt tagasi kihutanud politseiameti peadirektori Robert Antropovi käsutuses olnud Hummeril on Saaremaal tehtud piltidel küljes numbrimärgid, mida autoregistrikeskus (ARK) pole sellele autole andnud, kirjutas Postimees.

ARK-i andmeil pole praegu registris sellise numbriga arvel Hummerit ega ühtki teist sõidukit.

ARK-i töötaja Sulev Vill ütles, et numbrimärk 237 APR pole praegu aktiivse numbrina kasutusel. “See ei tohiks olla ühegi sõiduki peal. Eelmisel autol tehti registreerimismärgi vahetus,” sõnas Vill.

Pärast Saaremaa-sõitu autofirmasse AS Viking Motorsile tagasi viidud Hummer H2 kandis möödunud teisipäeval firma ees murul seistes numbrit PROOV 0904. Postimehe andmetel pole kõnealune Hummer Eestis registreeritud ning seetõttu kasutab automüüja proovisõitude tegemiseks “proov”-seeria numbrit.

Viking Motorsi müügijuht Tiit Mägi ütles Postimehele, et tema teada anti Hummer politseile kasutada “proov”-seeria numbriga. Numbrit täpsustada lubanud Mägi keeldus aga hiljem täiendavatest kommentaaridest.

“Kuna nimetatud küsimused on seotud politsei ja meedia vaheliste probleemidega, siis paluks nimetatud küsimuses pöörduda politsei pressibüroo poole,” kirjutas Mägi Postimehele.

Politseiameti pressiesindaja Kadri Palta pareeris küsimused vastusega, et kuna juhtunu uurimiseks on algatatud kriminaalmenetlus, siis uurimiseväliselt ei ole võimalik seda teemat detailsemalt kommenteerida.

Postimeest nõustanud nimetuks jääda soovinud liiklusspetsialist väitis, et Antropov või mõni tema alluv võis numbrid vahetada pärast auto müüja käest saamist, kuna teisaldatava “proov”-seeria numbri kasutamisel on seadusega ette nähtud piirangud.

Mootorsõiduki ja selle haagise registreerimise eeskiri lubab teisaldatavat registreerimismärki kasutada ainult Eestisse müügiks toodud registrisse kandmata sõiduki müügieelsel proovi- või katsesõidul ja sedagi kella 8-20 vahel.

Mootorsõidukile mittekuuluva registreerimismärgiga sõiduki juhtimine toob liiklusseaduse järgi kaasa rahatrahvi kuni 200 trahviühikut ehk 12 000 krooni.

Eesti Päevaleht kirjutas, et Saaremaal kihutanud Antropovi väide ajahädast võib olla vale, kuna kihutamist tööasjadega õigustanud politseijuht raiskas Kuivastus terve tunni.

Uurimise alla sattunud politseijuht Robert Antropov väitis, et kaks nädalat tagasi kiirustas ta vilkurite töötades Saaremaalt ära kiireloomulise töökohtumise tõttu, kuid samal ajal leidis ta Kuivastu sadamas aega perelõunaks ega sõitnud esimesele Virtsu suundunud praamile.

Eesti Päevaleht rääkis mitme isikuga, kes nägid peadirektorit 19. oktoobril Kuivastu sadamas ja kinnitasid, et Viire praamiga üle Suure väina sõitnud politseijuhil oli aega laialt käes.

Kuivastus otse broneeringuritta sõitnud Hummeri roolis olnud politseiameti autojuhile pakuti väidetavalt võimalust minna esimesele praamile, kuid juht keeras kõrvale ja jäi ootama järgmist praami.

Ligi tund aega uut praami oodanud Robert Antropov ja temaga Saaremaal kaasas olnud perekond kasutasid seda aega sadama kohvikus söömiseks.

Kuigi pealtnägijate sõnul ei paistnud politseijuhil kusagile kiiret olevat, hakkas üle miljoni krooni maksev Hummer mandrile jõudes vilkurite särades pealinna poole kihutama.

Juhtunut peaks tõestama politseikaamera lindistuste läbivaatus, sest Kuivastus jäädvustatakse filmile kõik sadamasse sisenevad autod ja Saare politsei kinnitusel säilitatakse lindistusi kuni paar kuud.

Vilkurite ebaseadusliku kasutamise tõttu neljapäeval kriminaalasja algatanud riigiprokurör Heino Tõnismägi on öelnud, et kihutamist vabandab vaid eriolukord või loodusõnnetus.