„Ilma koduste, perekonna ja rahva toetuseta oleks seal kaugel Afganistanis väga raske teenida. Suur tänu kõigile teie pereliikmetele, kes on teid toetanud,“ ütles Ansip kaitseväelasi ja nende lähedasi tervitades. Perekonna toetust pidas äärmiselt oluliseks ka kontingendi ülem kolonelleitnant Kajari Klettenberg, kes tänas oma sõnavõtus nii teenistuses olnud sõdureid kui ka nende lähedasi.

Kaitseväe juhataja kindralleitnant Ants Laaneotsa sõnul täitsid sõdurid väga tähtsat julgeolekupoliitilist ülesannet.

„Te näitasite kogu maailmale, et Eesti ei ole mitte ainult julgeoleku tarbija, vaid ka pakkuja,“ ütles Laaneots. „Eesti sõdur on meie liitlaste hulgas tuntud ja hinnatud kui väga hea sõdur,“ kinnitas Kaitseväe juhataja kindralleitnant Laaneots.

Traditsiooniliselt tänab peaminister välismissioonidel teeninud kaitseväelasi, kinkides neile mälestuseks raamatu. Sel aastal kinkis valitsusjuht pühendusega 168 kaitseväelasele raamatu „Meie inimesed“. Selle raamatu kaante vahel on ligi poolesaja inimese mõttepildid oma kodust.

Eesti kontingent Afganistanis koosnes jalaväekompaniist Estcoy-9, logistilisest toetuselemendist (NSE-8), staabiohvitseridest, lähikaitse meeskonnast (CPT-8, CPT-9) ja improviseeritud lõhkekehade kahjutuks tegemise meeskonnast (IEED-1) ning teenis NATO operatsioonil Lõuna-Afganistani Helmandi provintsis Ühendkuningriigi juhitava Helmandi väekoondise koosseisus.

Jalaväekompanii Estcoy-9 alustas teenistust Helmandi provintsi patrullbaasis Wahid 17. novembril 2009. aastal. Kompanii viis oma vastutusalal läbi neli suuremat operatsiooni, mille käigus leidis isevalmistatud lõhkekehade (IED) komponente, märkimisväärse koguse oopiumit ning pidas kinni kaks lõhkekehade paigaldamises kahtlustatavat isikut. Kokku tegi Estcoy-9 oma teenistuse jooksul kahjutuks üle 40 isevalmistatud lõhkekeha.