"Mul on kuidagi nagu kurbus hinges. Uus riigikontrolör, aga jutt on nagu ikka kuidagi endine. Jutt on kahjuks, see, mida meedias võimendatud on, vale. Kahju. Ma ei saa anda üldist hinnangut, aga see, mis on pealkirjadesse jõudnud, kahjuks ei vasta tõele," ütles peaminister täna riigikogus.

Minister tõi välja, et näiteks on öeldud, et meie pensionisüsteem ei ole jätkusuutlik. "Mis avastus see siis nüüd on? Ma ei tea, mis meelevald see on, millega riigikontrolör, kes iganes sealt riigikontrollist, härra Olgo ilmselt, võtab ja seob meie sotsiaalmaksu ja pensionid. Jah, meil on sotsiaalmaksust pensionide maksmiseks ette nähtud osa. Kuid ma usun, et kõik riigikogu liikmed, viimne kui üks siit 101-st, teab suurepäraselt seda, et selleks et pensionid vastavalt indeksile välja maksta, selleks tuleb leida lisa muudest riigieelarve tuludest. Nii on see ikka olnud ja nii saab see ka tulevikus olema," leidis Ansip.

Peaminister oli ka nördinud, et raportis väidetakse, et Eesti ei ole saavutanud sisemajanduse kogutoodangult elaniku kohta veel kriisieelset taset. "No on küll, no on küll. Mina tuginen Eurostatile, kui ma seda väidan. Aastal 2007 moodustas Eesti sisemajanduse kogutoodang elaniku kohta võrreldes Euroopa Liidu keskmisega 69,7% ja aastal 2012 70,3%. 70,3 on ilmselgelt suurem, mitte küll oluliselt, aga siiski ilmselgelt suurem kui 69,7," rääkis Ansip.

Ansip lisas ka, et ta usub riigikontrolli materjali olevat tulevikku vaatav, nii nagu riigikontrolör seda kavandas. Siiski peab peaminister esimesi ajalehepealkirju paraku valel informatsioonil põhinevateks.

"Kahju, et see materjal on osaliselt vananenud juba siis, kui ta on avaldatud. Kõigile oli teada, et Eurostat korrigeerib Eesti sisemajanduse kogutoodangu mahtusid tagasiulatuvalt küllalt pika perioodi jooksul, sest riigisiseselt need korrektuurid tehti juba ammu-ammu ära. Nüüd 30. oktoobril Eurostat seda tegi ja eile tulid pealkirjad ajalehtedesse, mis 30. oktoobri Eurostati andmetega ei arvesta. Kahju. Kahju, et vananenud andmetest tehakse kaugeleulatuvaid poliitilisi järeldusi," leidis Ansip.

"Aga ma luban, et nii nagu varasemad riigikontrolli materjalid loen ma ka selle väga korralikult läbi. Ma olen veendunud, et küllap me leiame sealt palju sellist, mis aitab Eesti riigi valitsemist paremaks muuta," lisas Ansip lõpetuseks.

Riigikontrolör Alar Karise hinnangul võivad kõik need toimimisraskused, mida näeme praegu omavalitsuste puhul, tabada riiki tervikuna varem kui kümne aasta pärast ja seepärast on vaja selgeks rääkida, milliseid kohustusi suudab Eesti riik pikemas perspektiivis kanda.

"Vaadates Eesti majanduse, rahanduse ja inimeste käekäiku, näen ma, et hoolimata majanduse taastumisest 2009. aasta suurest langusest ning vaatamata riigi arvepidamise korrasolekule, ei tunneta paljud tööinimesed oma reaalses, mitte statistilise keskmise järgi elatavas elus, et nende elatustase oleks märgatavalt paranenud," märkis riigikontrolär Alar Karis riigikontrolli aastaraportis.

Karis lisas, et lisaks töötavatele inimestele on jätkuvalt raske ka pensionäridel. "Kuigi pensioni kasvunumber protsentides on ilus, pole reaalse rahasummana kasv kuigi märgatav, sest samal ajal kallineb ka elu," tõdes Karis. Samuti pole paranenud arstiabi kättesaadavus.

"Inimesed suunduvad parema elu ja eneseteostusvõimaluste otsingul linnadesse või välismaale," nentis Karis aastaraportis. "Hõredaks jäänud maapiirkondade haldamine ja praegu veel sinna jäänute elu edendamine muutub seega üha keerulisemaks."

Ühiskonnas on üha enam tajutav ootus, et majanduskriisi rängimal ajal ilmutatud kannatlikkus ja kasinus konverteeritaks käegakatsutavaks elujärje paranemiseks ja seda mitte ebamäärases kauges tulevikus, vaid lähiaastatel.

Karise sõnul on väiksest riigivõlast, tasakaalulähedasest eelarvest ning reservide olemasolust hoolimata Eesti riik hädas kasvavate sotsiaalkulude katmisega.

Karis möönis ka, et terviklikku ja süsteemset kava Eesti elu edendamiseks pole olnud. "Eesti ees seisvad demograafilised ja muud probleemid sunnivad aga riigi arengut terviklikult planeerima ning oma võimalusi kriitiliselt hindama," ütles Karis.