"Euroopa Liidu kodanikel ja ettevõtetel olgu õigus nõuda, et kui Euroopa Liidu piires on nad ühele avaliku sektori asutusele juba mingid andmed esitanud, siis teiste riikide asutused peavad neid avaliku teenuse osutamisel taaskasutama," ütles Ansip eile lõppenud Euroopa ülemkogu tippkohtumisel.

Suures osas digitaalmajandusele pühendatud tippkohtumisel otsustati jätkata avaliku halduse kaasajastamist selliste teenuste nagu e-valitsus, e-tervis, e-arveldus ja e-riigihange kiirema kasutuselevõtmisega.

"Mul on hea meel ühtse arusaama üle, et Euroopa majanduskasvu potentsiaal sisaldub digitaalsetes lahendustes," ütles Ansip, kes digimajanduse teemalise arutelu ülemkogul sisse juhatas. Ülemkogul kinnitati, et kohustus digitaalse ühtse turu rajamine 2015. aastaks lõpule viia tuleb täita.

Seoses väidetava USA elektroonilise luuramisega Euroopa liitlaste järele rõhutasid ülemkogu liikmed, et partnerlus peab tuginema vastastikusel austusel ja usaldusel. Tõdeti, et ehkki luureandmete kogumine on terrorismivastase võitluse oluline osa, kahjustab usalduse puudumine koostööd selles valdkonnas. Valitsusjuhid võtsid teatavaks Prantsusmaa ja Saksamaa kavatsuse pidada Ameerika Ühendriikidega kahepoolseid läbirääkimisi parema teineteisemõistmise nimel luure vallas.

Veel arutati tippkohtumisel majandus- ja rahaliidu väljakujundamist. Ülemkogu keskendus eelkõige tõhustatud majanduspoliitika koordineerimisele, majandus- ja rahaliidu sotsiaalse mõõtme tugevdamisele ja pangandusliidu väljakujundamisele. Kõiki neid teemasid käsitletakse uuesti detsembrikuisel ülemkogul.