Brüsselis Stanhope'i hotellis kogunevad 1-2 korda kuus Euroopa Liidu institutsioonide kõige mõjukamad mehed, et üheskoos otsida lahendusi poliitilistele probleemidele ja lihtsalt lõõgastuda, kirjutas Politico.eu.

G5 kuuluvad Euroopa Komisjoni president Jean-Claude Juncker, Euroopa Parlamendi konservatiivse Euroopa Rahvapartei grupi juht Manfred Weber, komisjoni asepresident Frans Timmermans, Euroopa Parlamendi president Martin Schulz and Euroopa Parlamendi sotsiaaldemokraatide ja demokraatide grupi president Gianni Pittella.

G5 eesmärgiks on Euroopa Liidu poliitikate kujundamine. Seltskond hakkas koos käima, sest Timmermans tajus, et konservatiivide juhitud Euroopa Komisjoni algatuste läbiminekuks on neil vaja ka sotsiaaldemokraatide toetust.

Konservatiivide ja sotsiaaldemokraatide koostöö on vajalik, sest Euroopa Parlamendis on mõju kasvatanud euroopavastased jõud. Euroopa Parlamendi kolmandaks suureks euroopameelseks jõuks on liberaalide fraktsioon, mille juht Guy Verhofstadt on korduvalt soovinud ka õhtusöögilaua taha pääseda, et otsustamises osaleda.

2. juunil toimuma pidanud õhtusöök jäi ühe liberaalide allika sõnul ära, sest ei saavutatud üksmeelt, kas laiendada gruppi kahe liikme võrra ja moodustada G7, kuhu kuuluksid ka Verhofstadt ja Andrus Ansip. Ühe konservatiivide allika sõnul kukutati G7 plaan läbi.

Verhofstadt tahaks väga klubi liikmeks saada, aga teda ei taheta. Pittella olevat aga nõus sellega, et Verhofstadt siiski vahel kutsutakse laua taha asju arutama. Ansipist polnud aga sõnagi.