Peaminister lausu neljapäeval valitsuse pressikonverentsil ajakirjanikele, et kuigi tal pole juhtumi kohta täpsemaid andmeid, on tema hinnangul eesti võimude tegutsemine olnud adekvaatne.

Greenpeace’i väitel põhjustas 15. septembrist Eestis kai ääres Probo Koala enam kui kuu aega tagasi Elevandiluurannikul Abidjanis mürgiste jäätmetega haiguslaine, mille tagajärjel hukkus seitse ja haigestus 44 000 inimest.

Keskkonnaaktivistid võtsid Paldiskis seisnud aluse teisipäeval oma piiramisrõngasse. Päev pärast seda, 27. septembril algatas keskkriminaalpolitsei aluse kinnipidamise.

Ansip lausus, et arvatavasti juhtus Elevandiluurannikul õnnetus jäätmekäitleja süül. Peaministri sõnul on see tavaline, et laeval on mürgiseid jääke, kui sellega veetakse naftasaadusi.

“Vähetõenäoline, on et laev sõitis prügimäele ja pani seal oma laadungi maha,” lausus Ansip. “Ilmselt kaldariigis viis jäätmekäitleja jäätmed keelatud kohta.”

Kuritegu on see, kui jäätmeid käideldakse valesti, toonitas Ansip. Ta lisas, et kaldariigid on kohustatud pilsiveed vastu võtma, sest vastasel korral tekiks laevadel kiusatus need merre lasta. Euroopa Liidus on pilsivete vastuvõtt Ansipi sõnul tasuta.

“Ka tankipesuvett kaldariigid võtavad vastu ja on täiesti loomulik, et taoliste teenuse pakkujad on kõikides sadamates olemas,” lisas Ansip.

Kas Probo Koala jäätmed on just sellise koosseisuga, nagu nimetavad äravedajad või erineb see kooseis olulisel määral, selle selgitab uurimine, sõnas Ansip.

“Eestis, ma tahaks loota, pole võimalik naftaprodukte kuhugi prügimäele vedada,” lisas peaminister.