"See formaat ei ole kindlasti käsitletav mingi stabiilse bloki moodustamisena Euroopa Liidu sees. Me oleme põhimõtteliselt vastu igasugustele stabiilsetele blokkidele Euroopa Liidu sees, mis võiksid Euroopa Liidu ühtsust kuidagimoodi kahjustada," kinnitas Ansip BNS-ile.

Samas kinnitas Ansip, et tippkohtumisel osalenud pidasid vajalikuks selles formaadis kohtuda ka tulevikus. "Meie jaoks on tervitatav regionaalse koostöö elavdamine - ilma, et sellega kaasneks vastandumine Euroopa Liiduga."

Ansipi sõnul ei olnud kohtumise eesmärgiks mingite konkreetsete kokkulepete sõlmimine või otsuste vastu võtmine. "Samasuguseid väärtusi jagavad riigid tulid kokku, et otsida uusi ideid, mida saaks koos edasi arendada."

Ajurünnaku vormis arutati koos teadlaste, äriliidrite ja visionääridega, mida on võimalik teha parema heaolu ja majanduskasvu saavutamiseks. Eesti algatusi tutvustasid rahvusvahelisel foorumil Linnar Viik, Hannes Astok, Madis Tiik, Siim Raie ning Mati Karelson. Kokku tutvustati kohtumisel 45 ideed ja algatust erinevatest riikidest.

Muuhulgas märkis peaminister, et tippkohtumise teemad - tehnoloogia areng ja innovatsioon, hästitoimiv tööturg ja perepoliitika ning roheline majanduskasv - on kahtlemata inimeste heaolu tõstmisel võtmetähtsusega. "Arutelude käigus kerkis esile palju huvitavaid ideid ja uusi algatusi, mida on võimalik koos edasi arendada," ütles Ansip. Näiteks tõi ta akadeemik Mati Karelsoni osalusel välja töötatud tarkvara keemiliste ainete mõju analüüsiks, mis aitab hoiduda loomsetest katsetest.

"Ma ei imestaks sugugi, kui mõne aja pärast mõned Eesti teadlased, näiteks Mart Saarma ja Mati Karelson, oleksid Nobeli preemia laureaadid. Sellel kohtumisel pälvis Mati Karelsoni esitlus väga suurt tähelepanu," kinnitas Ansip.

Ühe olulise teemana arutati tippkohtumisel ka digitaalse turu ja e-teenuste arendamise võimalusi. Ansip nentis, et meie regiooni ühine potentsiaal on selles valdkonnas alakasutatud, kuigi tegemist on ühe olulisema teguriga uue majanduskasvu saavutamisel. Digitaalsete võimaluste piiriülene kasutamine laiendab heaolu nii inimeste kui ettevõtete jaoks. "Eesti kogemust e-teenuste arendamisel hinnati kõikide riikide poolt väga väärtuslikuks," kommenteeris peaminister toimunud arutelusid.

Ansipi sõnul oli tegemist väga huvitava kohtumisega ja kõik kohtumisel osalenud peaministrid on väga tänulikud kohtumise korraldajatele. "Selle kohtumise formaat oli hästi palju loomingulisust pakkuv. Ma usun, et kõik peaministrid said sellelt kohtumiselt palju uusi ideid, kuidas riigi majandust ja ühiseid projekte edasi arendada," kinnitas Ansip.