Minu meelest pole erakonnad riigikogus laiali jaganud mitte 200 miljonit vaid 76 miljardit krooni, lausus peaminister Andrus Ansip valitsuse pressikonverentsil küsimuse peale, kuidas ta kommenteerib meedias lahvatanud nn poliitkatuste raha skandaali.

“Kui keegi suudab välja mõelda, kuidas üks eelarve võiks apoliitiline olla, siis ta pälviks veel suurema autasu kui Nobeli preemia,” lausus peaminister. “Eelarve on kõige poliitilisem dokument üleüldse, mis aasta jooksul riigikogust läbi käib. Apoliitilist eelarvet pole olemas. Erakonnad teostavad suuresti oma poliitikat eelarve kaudu.”

On hoopis iseteema, kui mõni poliitik läheb ja hakkab maksumaksja raha eest tšekke kellelegi välja kirjutama, sõnas Ansip. “Kui ta tahab kellelegi tšekke ulatada, võtku oma isiklikult arvelt see raha.”

Meil pole tsaaririik, kus hea tsaar teeb kingitusi rahvale, toonitas Ansip. “Kõik see, mis kuskil Eestis ehitatakse, mida head tehakse, tehakse maksumaksja raha arvelt. Kellelgi pole mingit õigust hakata seda maksumaksja raha pidama enda rahaks, enda teeneks,” sõnas peaminister.

“Jutud sellest nagu vahendid oleks võetud pensionireservist — tule taevas appi,” hüüatas Ansip. “Pensionireservist ei saa keegi mitte midagi võtta mitte ühegi katuse, muuseumi või lasteaia ehitamiseks. See on absoluutselt välistatud, see on seadusevastane, mitte midagi niisugust pole toimunud!”

See valitsus on esimene valitsus, mis on eraldanud nendest vahenditest, mida oleks võinud kasutada ükskõik millisel eesmärgil, vahendeid pensionireservi, sõnas Ansip.

See valitsus on penisonireservi juurde pannud 1,8 miljardit 2005. aasta laekumistest ja 2006. aasta laekumistest 2 miljardit, kokku 3,8 miljardit krooni. “Mitte ükski varasem valitsus pole midagi sellist teinud,” lausus Ansip.

Jutud sellest et on võetud reservist ära midagi, on täielik absurd, sõnas Ansip. “Jutud sellest et on raha mööda ilma laiali loobitud on täiesti vastutustundetud. Ma ei usu, et need lasteaiad, muuseumid, kes on raha saanud tunneksid, et raha on läinud mööda ilma laiali.”

Jutud sellest, kuidas poliitikud jagasid raha omavahel ära nagu niuhti, ei vasta Ansipi sõnul tõele. “Ka Heimar Lenk on lõpuks sunnitud kinnitama, et ei ole raha saanud. Riigikogu liikmed ei ole raha saanud. Riigikogu liikmed peavad otsustama riigieelarve üle ja see otsus on sügavalt poliitiline.”

Ansip lisas, et samuti pole mõeldav, et eelarve koostaksid spetsialistid ja riigikogu vaid kinnitab seda, sest nii jääksid tähelepanuta opositsiooni ettepanekud.