Pea­mi­nis­ter And­rus An­si­pi mee­lest tu­leks tä­he­le­pa­nu pöö­ra­ta kär­pi­mi­se­le, sest ee­lar­ve kas­vu võib ni­me­ta­da ju­ba lii­ga suu­reks.

“Part­ne­ri­te poolt teh­tud mak­sutõst­mi­se et­te­pa­ne­kud võivad näi­da sol­van­gu­te­na, kuid usu­me, et need teh­ti heas usus,” ar­vas An­sip. “Sel­ge on, et käi­be­mak­su mää­ra nii­sa­mu­ti kui tu­lu­mak­su oma, ei tõste­ta,” li­sas ta raud­kind­lalt.

Kuid pa­ra­ku ei näi­da­nud koa­lit­sioo­ni­kaas­la­sed ei­le üles min­git init­sia­tii­vi kär­pi­mis­tee­ma jät­ka­mi­seks. Kui­gi IRL te­gi ei­le aval­du­se, kus kut­su­ti ta­sa­kaa­lu ni­mel krii­ti­li­selt üle vaa­ta­ma mi­nis­tee­riu­mi­de prae­gus­test piir­sum­ma­dest üle ula­tu­vad taot­lu­sed, pol­nud era­kon­na mi­nist­rid nõus sen­ti­gi loo­vu­ta­ma.

Ha­ri­dus­mi­nis­ter Tõnis Lu­kas ütles Päe­va­le­he­le, et te­ma taot­leb ee­lar­vest täien­da­vaid va­hen­deid, sest ha­ri­dus­ku­lu­de osa­kaal ee­lar­vest ei to­hiks vä­he­ne­da. “Prae­gu on see 10,9 prot­sen­ti ning sel­le säi­li­ta­mi­seks on va­ja täien­da­valt 500 mil­jo­nit kroo­ni,” mär­kis Lu­kas.

Sa­mas po­le võimu­lii­du lep­pes ha­ri­dus­ku­lu­sid sel­li­sel vii­sil fik­see­ri­tud, vaid neid lu­ba­tak­se kas­va­ta­da ee­lar­ve kas­vu üldi­ses tem­pos. Lu­ka­se ee­lar­ve kas­vab aga ise­gi prae­gus­te piir­numb­ri­te­ga ühek­sa prot­sen­di rin­gis.

Ma­jan­dus­mi­nis­ter Ju­han Parts lei­dis sa­mu­ti, et ku­lu­de pii­ra­mi­se­ga on te­ma hal­du­sa­las saa­vu­ta­tud piir. Ka te­ma küsib et­tean­tud numb­rist suu­re­mat sum­mat, kuid ei näi­nud, et ra­ha oleks võima­lik võtta näi­teks kütu­seakt­sii­si lah­ti­si­du­mi­sest tee­de­ga seo­tud ku­lu­dest. “Sel­le ra­ha sees on tee­hoid ja re­mont. Kas me siis kaks aas­tat ei teeks se­da? Või ei ajaks lund kaks aas­tat laia­li?” küsis ta re­too­ri­li­selt.

An­sip ei soo­vi­nud ei­le mit­te kui­da­gi kom­men­tee­ri­da küsi­must, mis saab va­lit­su­sest ju­hul, kui pa­ti­seis ei la­he­ne. “Ma ei ta­haks sel tee­mal spe­ku­lee­ri­da,” sõnas ta.