Ansipi sõnul ei tohi ühtegi kriminaalmenetlust politiseerida. „Me ei tohiks suhtuda üleolevalt Interpoli,“ rääkis Ansip täna Vikerraadios ja kordas paljuski eile valitsuse pressikonverentsil öeldut. „Vaadates ajas tagasi tuleb tunnistada, et nii juhtus.“

Ansip nõustus sellega, et ministrid peavad kaitsma Eesti kodanikke, aga lisas, et kaitsku nad siis ka kõik teisi, kes lisaks Krossile on Interpoli tagaotsitavate nimekirja lisatud.

„Me oleme avaliku arvamuse mõttes asunud seisukohale, et see oli sekkumine meie siseasjadesse,“ rääkis Ansip. Ta ei soovinud hinnata, kas see oli nii kavandatud või ei, kuid Eesti ei tohiks ise vastata samaga.

Peaministri sõnul on kõigi huvides tõe väljaselgitamine ja Eesti soovib, et Venemaa uurimisorganid teeksid Krossi juhtumi asjus koostööd Eestiga.

„Juriidiliselt peaks iga Eesti valitsuse minister olema orienteerituid tõe väljaselgitamisele,“ kõneles Ansip. Tema sõnul ei ole korrektne öelda, et isik on süütu, ilma teise poole argumente ära kuulamata.

Interpoli nimekirjadesse ei saa Ansipi sõnul sattuda niisama ja või seda kasutada nagu Facebooki seina. „Tegelikult see nii ei ole, on loodud komisjon, kus on viie riigi politsei esindatud ja kes kontrollivad tagaotsimistaotlusi,“ ütles Ansip. „Interpol on olnud siiamaani apoliitiline ja väga efektiivne.“

Ansipi sõnul ei tohi deklareerida, et „meie ei soovi mingisugust diskussiooni ja meie kaitstav on kindlasti süütu, aga talle esitatakse süüdistusi“. Selline seisukoht on Ansipi sõnul väga ränk etteheide Interpolile.

Ministritele Ken-Marti Vaherile ja Urmas Reinsalule ning tagaotsitavaks kuulutatud Eerik-Niiles Krossile on Ansipil raske soovitusi anda. „Praegu oleme patiseisus, kus Venemaa ei ole väga huvitatud Eesti poolele uurimise üleandmisest ja nende soovimatus on nüüd tehtud mõistetavaks ka kolmandatele riikidele,“ sõnas Ansip.

Ansip kinnistas tänases raadiosaates, et Vaheri ja Reinsalu väljaütlemised ei ole valitsuskriisi esilekutsumise kaaluga teema, vaid küsimus on selles, kuidas säilitada oma riigi usaldus rahvusvahelises politseikoostöös.