“Ma ei suhtu sellesse ettepanekusse hästi,” ütles valitsusjuht teisipäeval venekeelsele raadiojaamale Raadio 4, vahendas BNS.

“Võib diskuteerida selle üle, kas haridus peaks olema tasuta või tasuline. Ent tasuta haridust pole niikuinii — selle eest tasuvad maksumaksjad. Eesti ülikoolides maksavad pooled kõigist tudengitest ise, teise poole eest tasuvad kõik maksumaksjad,” märkis Ansip.

Samas osutas peaminister, et kujunenud olukorras pole ettepanek kehtestada veel üks maks konkreetse eesmärgi jaoks “mitte kõige parem idee”.

Tõnis Lukas tuli sel nädalal välja ettepanekuga luua kõrghariduskassa, millesse teeksid oma palgast makseid riigi kulul kõrghariduse omandanud. Lukas kinnitas, et on tasuta kõrghariduse pooldaja, kuid viitas hariduse kvaliteedi ja kättesaadavuse parandamise vajadusele.

Tagasimakse kohustus algaks Lukase idee järgi palgatasemest, mis ületab oluliselt keskmist palka. Maksjate hulka kuuluksid kindlasti Eestis hariduse omandanud ja võõrsil leiba teenivad inimesed, kelle palgatase lubab enamasti eeldada, et nad annavad oma panuse kodumaise kõrgharidussüsteemi rahastamisse, kust nad ettevalmistuse said.