“Meie siin riigis ei luba endale kindlasti lihtsalt monumentide purustamist nagu mõnes riigis on seda tehtud,” rõhutas Ansip valitsuse pressikonverentsil.

Eestis pole mitte kunagi ametlikul tasandil arutletud selle üle kas see monument hävitada või mitte. “Jutt käib võimalikust säilmete ümbermatmisest ja on täiesti loomulik, et hauatähis on lahtumatu säilmetest. Hauamonument peab minema koos nende säilmetega sinna, kus on surnute koht, ehk siis surnuaiale.”

Murphy seadus juba ütleb, et alati võib halvemaks minna, ironiseeris Ansip küsimuse üle, kas Tõnismäel toimuv ei või mõjuda Eesti-Vene suhetele halvasti. “Eesti Vabariigis toimuva üle otsustas Eesti Vabariik ja on korduvalt öeldud, et Tõnismäel pole väärikas matmispaik.”

Praegu on Ansipi sõnul alustatud identifitseerimistööde ettevalmistamisega. “Edasised otsused sõltuvad sellest, millised on väljakaevamiste tulemused.”

Ansipi sõnul on Eesti suhted Venemaaga inimestevahelisel tasandil alati head olnud. Ka Venemaalt tulevate turistide arv on pidevalt kasvanud ja ka majanduskontaktid on süvenenud. Vaid “väga kõrgel tasemel” poliitilised suhted olevat sellised, mis omavad paranemisruumi.

Ansip toonitas, et ta ei sooviks identifitseerimistöid politiseerida, ja osutas, et ka teistes idabloki riikides ning Venemaal endalgi on mitmel korral ebasobivates kohtades olevaid sõjahaudu ümber maetud.

Tema sõnul oli näiteks juba rahvusraamatukogu ehitamise ajal üks ideeks viia sõdur Maarjamäele ja rajada asemele autoparkla.