"Ma olen kindel, et Eesti ametkondadel on kasutusel väga hea riist- ja tarkvara ning ma olen veendunud, et seda kasutatakse seaduseid järgides, ütles peaminister Ansip Delfile saadetud teates.

Seda, milliseid vahendeid täpsemalt ametkonnad kasutavad, ei kuulu peaministri sõnul avalikustamisele, ent Ansipi arvates on "hea võimekus seaduskuulekate inimeste huvides."

New York Times kirjutas paar päeva tagasi, et kriminaalide jälgimiseks loodud nuhkvaratoote FinFisheri 11 serverist üks asub väidetavalt ka Eestis.

Turvaanalüütikute väitel on FinFisher võimeline salvestama arvutite ekraanipilte, Skype’i vestlusi, klahvisisestusi ning ka iseseisvalt sisse lülitama veebikaamera ja mikrofoni funktsioone.

FinFisher on selle asutajafirma Gamma Groupi teadete kohaselt kommertslikel eesmärkidel müüdav nuhkvaratoode, mida pakutakse eelkõige erinevate riikide võimudele lihtsustamaks kurjategijate jälgimist, kirjutab New York Times.

Samas arvavad aga paljud eksperdid, et seda kasutatakse teisteski valdkondades ja palju laiemalt.

Eelmisel nädalal tegid Rapid7 turbefirma spetsialistid asja uurides kindlaks nuhkvara suhtlusstruktuuri ja leidsid, et FinFisheril on olemas vähemalt 11 Indoneesias, Kataris, Etioopias, Tšehhis, Mongoolias, Lätis, Araabia Ühendemiraatides, USAs ja ka Eestis asuvat serverit.

Gamma Group ise aga väidab, et avastatu näol on tegu FinFisheri näidistest edasi arendatud tarkvaraga või on keegi selle koopia varastanud.