Peaminister Ansip ütles, et Euroopa Komisjon on Eestit palju toetanud. Ta tänas komisjoni presidenti veebruaris aset leidnud Euroopa Ülemkogu kohtumisel avaldatud toetuse eest Eesti seisukohtadele energeetika vallas. Ansip lisas samas, et nii Eesti kui ka kogu Euroopa Liidu ees seisab mitmeid väljakutseid, teatas valitsuse kommunikatsioonibüroo.

„Väga olulised probleemid seostuvad selliste märksõnadega nagu energiajulgeolek ja varustuskindlus,“ rõhutas Ansip. „Nende tagamiseks on vaja saavutada tasakaal energia-, kliima- ja konkurentsivõimepoliitika vahel.“

Ansipi sõnul on Eesti seisukohast väga oluline, et ausa konkurentsi loomiseks oleks reguleeritud elektriimport kolmandatest riikidest.

„Kui Euroopa Liit ise järgib rangeid sotsiaalseid ja keskkonnastandardeid ning importijariik seda tegema ei pea, pole see aus konkurents ning kahjustab meie tarbijat,“ ütles Ansip. „See on ka energiajulgeoleku küsimus, sest investoritel pole kindlust uute tootmisvõimsuste rajamiseks.“

Ansip avaldas rahulolu, et Euroopa Komisjon mõistab Eesti ja teiste Balti riikide muret ning töötab välja vastavaid meetmeid.
Üheks võtmetähtsusega küsimuseks on Andrus Ansipi hinnangul toimiva gaasituru loomine, millega seondub ka veeldatud gaasi terminali (LNG) rajamine.

Ansipi sõnul pole põhiküsimus selles, millisesse Balti riiki LNG terminal tuleb: „Tarbija jaoks on kõige olulisem madalaima hinnaga gaas ja selle varustuskindlus. Selle saavutamiseks tuleb gaasiturg avada konkurentsile. Regionaalse LNG terminali optimaalse asukoha peab selgitama tasuvusuuring.“

Peaminister väljendas rahulolu Euroopa Komisjoni seisukoha üle, mille kohaselt on komisjonile projekti kvaliteet olulisem selle esitamise kiirusest. Volinik Oettinger kinnitas ka komisjoni-poolset valmidust Balti gaasituru konkurentsile avamise projekti kaasrahastamiseks.

„Ootame komisjonilt edaspidigi tugevat rolli regionaalselt oluliste projektide elluviimisel,“ lausus Ansip. „Meie arvates peab ka Euroopa Liidu eelarvepoliitika keskmes olema konkurentsivõime suurendamine, sealhulgas piiriüleste taristute loomine.“

Peaminister tõdes, et Euroopa Komisjoni tegevus erinevates valdkondades kattub Eesti nägemusega sellest, kuidas Euroopa Liidu ees seisvaid väljakutseid lahendada. „Eesti ja komisjon leiavad mõlemad, et meie eesmärk on tugevam Euroopa Liit ja veelgi tihedam lõimumine,“ märkis Ansip kohtumisel Barrosoga.

Ühepäevase töövisiidi käigus Brüsselisse oli peaminister Andrus Ansipil ka kohtumine NATO peasekretäri Anders Fogh Rasmusseniga. Samuti kohtus peaminister ühe mõjukama Euroopa juudiorganisatsiooni, The Rabbinical Centre of Europe delegatsiooniga.