„Eesti on tänaseks päevaks liitunud kõigi organisatsioonidega, millest me kakskümmend aastat tagasi unistasime,“ ütles valitsusjuht ning kinnitas, et liitumiseks vajalikud struktuursed reformid olid vajalikud eelkõige meile endile.

Ansipi sõnul on Eesti laienemispoliitika toetaja nii Euroopa Liidu suunal kui ka Schengeni viisaruumis. „Ma loodan, et ühel ilusal päeval tegutseme me koos nii Euroopa Liidus kui ka Schengenis,“ ütles Ansip. Ta kinnitas, et Eesti on valmis oma kogemusi riigi ülesehitamisel ning struktuursete reformide tegemisel Kosovoga jagama.

Kosovo kuulutas iseseisvuse välja 17. veebruaril 2008. Eesti tunnustas Kosovo iseseisvust sama aasta 21. veebruaril, olles selle sammuga tunnustajate reas 13. riik.

Kohtumisel tõdeti, et Eesti ja Kosovo kahepoolsed suhted on väga head. Kosovo spiikri hinnangul on ka kahe riigi hetkel tagasihoidlikel majandussuhetel potentsiaali. Lisaks pidas spiiker oluliseks koostööd haridus- ja kultuurivaldkonnas.

Peaminister Andrus Ansip külastas koos tolleaegse kaitseväe juhataja Ants Laaneotsaga Kosovot 2008. aasta novembris. Kosovo peaminister Hashim Thaci oli töövisiidil Eestis 2010. aasta märtsis.