Justiitsministeeriumi pressiesindaja Maria-Elisa Tuulik ütles Delfile, et Anna-Maria Galojani Eestisse jõudmine sõltub Suurbritanniast.

"Eesti on valmis vastava teavituse saabumisel koheselt äratoomise korraldama ning vangla kinnipeetava vastu võtma," ütles Tuulik ja lisas, et eelteavet kinnipeetavate transportimise kohta me avaldada ei saa.

Ühendkuningriigi ülemkohus ei võtnud tänavu jaanuari lõpus Eestis suures ulatuses omastamise eest vangi mõistetud Galojani taotlust arutusele. Suurbritannia õigussüsteemi kohaselt on Galojanil ka kaebevõimalus.

Briti kõrgem kohus otsustas Anna-Maria Galojani mullu novembri lõpus Eesti võimudele üle anda, kuid Galojan vaidlustas selle otsuse.

Eestis jõustus Galojani süüdimõistmine 2012. aasta 18. jaanuaril, kui riigikohus ei võtnud tema kaitsja vandeadvokaat Sven Sillari kaebust arutusele.

Vastavalt Harju maakohtu määrusele pidanuks Galojan minema vanglasse karistust kandma hiljemalt 2012. aasta 7. veebruari hommikul, kuid seda ta ei teinud, sest oli Eestist lahkunud.

Eesti kohus mõistis Galojanile 2011. aasta mais ühe aasta ja 10 kuu pikkuse vangistuse, millest tal tuleb vanglas ära kanda viis kuud.

Pärast kohtuotsuse jõustumist ei ilmunud Galojan aga vanglasse karistust kandma, vaid põgenes Suurbritanniasse, väites põhjenduseks, et teda kiusatakse Eestis taga.

Ligi 60 000 euro omastamises süüdi mõistetud ja karistuse täitmise eest Londonis redutava Anna-Maria Galojani karistus ei aegu, sest tema kohtuotsuse aegumine on peatunud.

Galojan mõisteti süüdi ligi 60 000 euro omastamise ja võltsitud dokumendi kasutamise eest ajal, mil ta oli MTÜ Eesti Euroopa Liikumise juht.