Kas te tõesti usute, et Rahvaliit pääseb Riigikokku?

Jah, ma usun seda. Mitte sellepärast, et mina olen esimees või et nimi on mul selline. Aleksandr Blok oli suur vene luuletaja, kes kirjutas häid värsse oma kodumaast. Ja unistas paremast tulevikust. Ta käis ka aastatel 1907- 1910 korduvalt Tallinnas. Kuid minu isa ja vanaisa olid puhtad eestlased ning sugulust meil minu teada pole.

Muidugi me läheme valimistele oma parima nimekirjaga ja loodame, et valija saab aru meie tähendusest. Aga mitte ainult Riigikogus olemine pole peatähtis. Meie inimesi töötab sadades kohalikes volikogudes. Rahvaliit on Eesti maarahvast ühendav poliitiline liikumine.. ERL on ainus selgelt eestimaine poliitiline jõud, mille olemasolu ei saa eitada. Isegi siis kui Rahvaliitu, oma heas ja halvas, poleks täna olemas, tuleks ta välja mõelda ja ellu kutsuda. Ei poolakad ega hollandlased , ei soomlased ega sakslased ei tule meie maale meie põlde harima, meie rahvast toitma, meie loodushoidu edendama ega meie keelt ja kultuuri arendama. Laulupeol peame ikka ise laulma!
Et märgata meie Eesti oma, hoida seda ja arendada, selleks ongi vaja Rahvaliitu.

Rahvaliit ei saa tänastes oludes üksi hakkama. Seega on valida, et kas teha koostööd paremjõududega (Reform ja IRL) või kurjusejõududega (Kesk). Kumma valite?

Ei ole õige sildistada üht paremjõuks ja teisi kurjuse kehastajateks. Rahvaliit ei hakka kedagi välistama või eelistama. Rahvaliit on seisukohal, et koostööd tuleb teha nende jõududega, kellega on võimalik ERLi poliitikat kõige paremini ellu viia.

Milline on Rahvaliidu seisukoht maailmas praegu asetleidvate debattide osas, mis puudutavad sisserännanute ja põlisrahvaste konflikte? Kas on õiglane, et heategevusorganisatsioon ei tohi jagada sealihasuppi ja mänguasjapood eemaldab enda tootevalikust mängupõrsad, et mitte solvata moslemeid? Kuna teie partei nimi viitab mingil määral rahvuslusele, siis kas kavatsete niisuguse teemaga ka tegeleda?

Euroopa on paljude, vahel tundub, et vastandlike, kultuuride sulam. Iga suvaline teema ei vaja meil kodus üles kütmist. Vaja on koduste asjadega tegelda, sest rahvas on vaesunud ja inimesed põgenevad kodudest. Vaja on lõhed meie väikses ühiskonnas tasandada ning toota poliitilist kodurahu kas või mõne ühise eesmärgi nimel. Näiteks, et alla keskmist palka — ca 11 000 krooni- saavaid inimesi oleks vähem kui kolmandik . Meie eesmärk oleks see, et töökas eestlane saaks vähemalt 1000 eurot kuus kätte.

Sisseränd pole hetkel veel meie õnneks mingi suur häda ja igatsorti võõrad moevoolud jäägu meist distantsile.

Kumba erakonda eelistaksite koostöö partnerina, kas KE või RE ja mis põhjusel?

Ei pea KE-d rohkem kurjaks kui RE-d.

Kas käisite Paides Keskerakonna maarahva Kongressil ja kuidas oli mulje?

Küsimuse esimese poolele ma juba eelnevalt vastasin. Maarahva Kongressil käisin, kuna olen maamees. Kongressi korraldasid peale Keskerakonna ka Rahvaliit ja sotsiaaldemokraadid. Kongress läks üldjuhul korda. Oli väga sisukaid ettekandeid ning räägiti maaelu hetkeolukorrast ja tuleviku väljavaadetest.

Kahjuks tehti Maarahva Kongressist jälle üks erakondade lahkviha allikas. See näitab, et tänases poliitikas tõsta kas või üks näpp üles ja sul on kohe silt küljes. Sildistatakse poliitiliselt ju lapsi, haigeid ja vanureid — mis siis veel maarahvast rääkida.

Kuidas edasi? Mida arvab uus Rahvaliidu juht astmelisest tulumaksust, pressi  suukorvistamisest, tasulisest kõrgharidusest? Milliste suunistega kavatsete minna 2011.a. parlamendi valimistele? Milliste parteidega olete nõus koos Eestile paremat tulevikku tooma? Kas välistate mõne poliitilise rühmitusega koostöö?

Astmeline tulumaks on tegelikult Seisuslik Maks, mis oleks meie kihistunud Eestis rahva õiglusmeelele üsna lähedane. Kui keegi tubli inimene teenib korralikku palka, siis on ju normaalne kui ta aitab abitumaid. Külaühiskonnas on nii alati toimitud. Miinimumpalk ja tulumaksuvaba miinimum võiks olla üks ja sama summa. Aga milline — see on kokkuleppe küsimus.

Kui küsija mõtleb nn allikakaitse teemasid, siis olen vastu liigsele reguleerimisele. Vaadake, mis kasu on headest seadustest, kui pole häid kombeid! Au- ja häbitunne on tõhusamad reguleerijad kui paaniline hirm vanglakaristuse ees. Kui Eestis on üle poole elanikkonnast karistusregistris ning poliitikat tehakse läbi karistusseadustiku, siis pole inimestel head loota. Koostöö kohta on vastus juba antud.

Minu küsimus Teile on, milline saab olema Rahvaliidu kuuluvus poliitilisel spektril? Siiamaani on see olnud suhteliselt hägune. Aitäh!

Rahvaliit on rahvuslik konservatiivne erakond, kes asub poliitilisel spektril keskelt kergelt paremal ning on liberaalsuse ja vasakpoolsuse tasakaalustajaks. Aga taoline paigutamine „Parem- Vasak” ei tähenda tänapäeva Euroopas suurt midagi. Tähendavad väärtused, mille nimel kokku tullakse ja millise ideega rahva ette minnakse. ERL on eestimaalaste partei. Kõik mis on hea meie riigile ja rahvale on väärt arendamist. Õigeks ei saa pidada aina suuremaid koormisi ja makse samuti ka aina suurenevaid toetusi (nn vasakpoolsed). Teisalt ei tohi me maale lubada rändröövleid — nimetagu end siis välisinvestoriteks või kuidas tahes (nn parempoolsed). Näiteks arvan ma, et üleminek digitelevisioonile pidanuks olema riigi projekt ning digiboksid tulnuks jagada elanikkonnale tasuta, nii nagu tehti eurokalkulaatoritega.

Kas Te ei karda, et nende lõppematute sisetülide pärast kaotate oma potentsiaalsed valijad. Mina küll enam ei julgeks Rahvaliitu valida.

Tülid olid väga inetud ja halvamaigused. Aga neis oli ka hea külg — ERLst lahkusid nii bravuurselt parteid kaaperdada üritanud noorpoliitikud, samuti ka suvalised seiklejad ning karjeristid. Need põgenesid samuti. See ongi hea! Järele jäid rahvaliitlased, kes tõepoolest usuvad ideedesse ja põhimõtetesse, mille pinnal Rahvaliit tekkis ja tegutseb. Inetud tülid puhusid seltskonna klaariks! Sisetülide aeg saab otsa, Rahvaliit on palju teinud maaelu ja regionaalpoliitika edendamiseks, rahvaliitlastest omavalitsusjuhid, keda on sadades volikogudes — need on inimesed, kes ei tekita skandaale vaid ajavad omakandi asja oma parema nägemise järgi.

Kui palju suutis Juhan Aare partei raha oma firma arvele kantida?

See summa on ajakirjandusest läbi jooksnud — 177000 krooni. Tänaseks päevaks pole ta seda tagasi maksnud. Lubadused on jäänud lubadusteks.

Rahvaliidu üheks peamiseks ülesandeks nimetate regionaalset ühtsust, kuid milles seisnevad konkreetsed sammud ja tegevused, mida rahvaliit ette võtaks ja teeks teistmoodi kui tänane valitsus?

Kõigepealt tuleks hakata tegelema sisulise haldusreformiga, moodustada kahetasandiline omavalitsus eesotsas valitava maavanemaga. Ideaalis oleks tulevikus neljatasandine omavalitsus riik, maakond, vald, küla / linnaosa. Maakondlik tase ei pea olema riigivõimu käepikendus.

Laialt leierdatud haldusreformi põhimõte olgu tõhusus, mitte tulusus. See tähendab, et kihnlased saagu oma vallavolikogus ise otsustada kas hülgepüügile minna või mitte. Riik aga toogu saarele arst, korraldagu ühendust mandriga. Korrakaitsega saavad kihnlased ise hakkama. Olete märganud, et piirisaarlased ei taha linnast peale surutud rahvusparki. Miks? Aga sellepärast, et linnaametnikud on oma kaugjuhtimisega lämmatanud saare kanalis veevoolu ning saar kipub uppuma. Usaldus on läinud. On palju teemasid, mis tuleks uuesti üle vaadata — me tuleme nendega teie ette, kallid kaasmaalased.

Milline nägemus on Rahvaliidul põllumajandusestootmisest, kui ühest elatusallikast ja elustiilist maal. Milline nägemus on rahvaliidul põllumajanduse arengutest tulevikus?

Üks osa põllutöid tuleb teha ühistegelikus korras ja just sinna tuleb suunata arengufondi vahendid. Tuleb saavutada olukord, kus siinne rahvas eelistab kodumaist toodangut tõeliselt ja mitte üksnes sõnaliselt, toidu- ja muude tarbekaupade importi ei määra kaubandusketid ega nende poolt ellukutsutud ultraliberaalsed võimuparteid, vaid rahva aktiivne tahe. Meil on küllalt maad ja maatööd tundvat rahvast, et oma elanikkond varustada tervislike kvaliteetsete kodumaiste toiduainetega.

Pange tähele, juba on mitmes kohas korraldatud piima, liha, kartuli ja juurviljade otseturundust. Rahvas korraldab oma elu ise. Rahvaliidu mure on leida ja toetada eestlase loomulikuks eluoluks soodsaid lahendeid. Meie põllumees peab toitma oma rahva- liha, piima ja kartulite ning rukkileivaga. Jutud lõunamaistest mürgitatud puuviljadest ei kõlba, meie keha ja seedimine on siin külmas ja niiskes kliimas harjunud 5000 aastat rasvase sealiha, kartuli ja rukkileivaga. Eestlane peab saama oma toidu kätte 50 kilomeetri kauguselt!

Teada on, et RL ei pääse riigikokku ega ületa sellel aastal valimiskünnist, kuna teist ei teata eriti midagi. Kuidas kavatsete selle vastu võidelda?

Juba see Delfi intervju ning publiku küsimused, ka pahasoovlikud sealhulgas, on märk, et ERL on tähelepanu all ning meist TAHETAKSE TEADA: Oleneb, kes teab ja kes tahab teada, aga igasugune publiku poleemika Rahvaliidu ümber on tuntuse kasvule hea. Ärge rutake Rahvaliidu matustele!

Kuuldavasti olevat Reformierakonna üks juhtivaid poliitikuid kutsunud Teid üle Reformierakonda, pakkudes vastu tasuks Lääne-Viru maavanema kohta. Kas teile on selline pakkumine tehtud ning miks te ei läinud Reformierakonda?

Kes seda räägib? Mina, Andrus Blok, olen rahvaliitlane

Kuidas te mõtlete Rahvaliidu mainet tõsta, kui teie üks aseesimeestest on endine tippkommunist ja sovhoosi direktor? Pealegi on ta veel ühe RL maakonnaorganisatsiooni põhja ajanud, erakonna liisitud auto omastanud, jne.

Eks nõukaaeg oli üks etapp meie elust. Minu arust oli õigem kui sohvoosi juhtis eesti mees, amet nõudis tollal formaalset kommunisti piletit. Kes neist südames kommar oli? Majandijuhid olid ikka tegelikud juhid. Katsuge neist varjudest üle olla, see on minevik. Nii mõnegi kommunistliku minevikuga tegelase, tänase erakonnajuhi, maine on päris kõrge.

Milline on Teie haridustee?

Rakke Keskkool, Tehnikakool nr 19. Arvate, et ei piisa? Ma läksin varakult tööle, sest elu tahtis elamist. Ega põhiseaduse loojal Jüri Adamsil polnud kah mingit formaalset haridust. Ja väga heal justiitsministril Kaido Kamal samuti ning Rakke Lubjatehase looja Karl Kaddak ei osanud lugeda ega kirjutada — millest te räägite?

Kas Rahvaliit on Keskerakonna maaregioone esindav osakond või iseseisev partei?

Asjatundmatu küsimus. Rahvaliit on Eesti üks suurimaid erakondi. Pole vaja rääkida mingist teise erakonna osakonnast ehk maakeeli öelduna — Rahvaliit ei ole kellegi puudel ega taskupartei.

Kas te võtate oma parteisse tagasi RL ridadesse sotside hõlma täna kleepunud?

Ära iial ütle iial, aga ülejooksikutest on mul oma arvamus. Rahvaliitu astumisel on põhikirjaline protseduur.

Kuidas seletate seda, et teie esimeheks valimine oli kongressi tehnilises päevakorras juba varem kirjas?

Seletada pole siin midagi, kõik teevad prognoose ning need prognoosid vastasid tõele.See oli vist kongressi tehnilise teenistuse lehe pilt, mida kaamera näitas . Seal oli ka valimisprotseduur ja valimine oli demokraatlik — mina sain enamuse, nagu teate!

Kus asub Rahvaliit majandusliku ja sotsiaalse liberaalsuse/konservatiivsuse koordinaatteljestikus (politicalcompass.org)?

Rääkisin eespool juba sellest, Eestis on meil veidi omapärane poliitika — on välismaiseid ideoloogiaid, on kodumaiseid nagu Rahvaliit. Valik on Teie!

Mis olid kolm viimast ilukirjandusteost, mida lugesite?

John Le Carre “Kõige tagaotsitum mees”, Jaan Kross “Kallid kaasteelised”, hetkel loen Tom Harperi “Kadunud tempel”.

Missugune riigimees või -naine on teie suurim eeskuju?

Suurimaks eeskujuks on minule olnud mu isa, kes on õpetanud mind sõna pidama.

Kas kahetasandiline omavalitsus eeldab põhiseaduse muutmist?

Ei saa küsimusest aru. Üldiselt põhiseadusega ei mängiks.

Millal suhtlesite viimati Villu Reiljaniga?

Villu Reiljan õnnitles mind 20 novembril.

Kui palju on erakonnas naisi ning kui palju võiks saada koha kümne esinumbri seas? Mida arvate soolisest võrdõiguslikkusest tänases Eestis?

Naisi on meie erakonnas üle 50%, esikümnesse saavad naised nii nagu sisevalimised lähevad. Kindlasti lähtume antud juhul soolisest võrdõiguslikkusest, kuid küsimuse asetus on veidi kunstlik, võõramaine. Naised on Eesti elu loomulik osa ja jõuavad ka poliitikasse.

Millal lõpetavad põllumehed täiendavate toetuste nurumise? Praegugi toetatakse neid küllaldaselt!

Võrreldes Euroopa Liidu vanade liikmesriikidega saab Eesti põllumees mitmekordselt väiksemaid toetusi. Selletõttu ei saa Eesti põllumees Euroopa turul olla võrdväärne konkurent vanadele EL liikmesriikidele. Eesti põllumajandus vajab endiselt ulatuslikke investeeringuid.

Meie eelis on parasvöötmeline külma-sooja vaheldusega kliima, mis kasvatab väga väärtuslikku puhast toitu. Täna me veel ei oska iseennast Euroopas väärtustada. Lugesin kord Lennart Meri arvamust, et eesti rehielamu suitsus kuivaks küpsenud rukkitera olevat päästnud Euroopa katkust. Kas suudame tänasest globaalkatkust hoiduda — Eesti katsumus ja Rahvaliidu teema on siin!

Kas te tunnistate, et Eesti põllumajanduse ei hävitanud Laar, vaid nõukogudeaegne väheefektiivne ja konkurentsivõimetu põllumees?

Antud küsimus on valesti püstitatud. Põllumajandust muserdas, aga ei hävitanud ressurssidega kindlustamata reform, sest ühistud jäid põllumehele tagastamata.Talumajanduse taastamine oleks olnud edukas kui riigi toetus olnuks kuni kümme korda kõrgem. Asi aga jäeti omasoodu kulgema ning paljud pered, kes läksid tagasi isataludesse, hävisid. Nõukogude põllumajandus ei pärandanud meile eeldusi talumajandusele järsuks üleminekuks.

Kas te tunnistate, et Eestis võib arendada majanduslikult efektiivset ja konkurentsivõimelist põllumajanduslikku tootmist?

Turutingimuse võrdsuse korral kindlasti, kuid arvestada tuleb ka klimaatilisi ja mullalisi erinevusi. Viimased on meie salarelv — ainult me ei oska veel targalt kasutada. Brüsseli toetuste rägastikust võime leida ka selliseid nagu näiteks talirukki ja vesiviljeluse toetusi, mis võimaldavad meil arendada just meile omast põllundust. Rahvaliit leiab need üles ja annab inimestele!