Peaministri sõnul ei pea kohalike omavalitsuste pakutavad teenused põhimõtteliselt olema ühesuguse kvaliteediga ja ühtemoodi kättesaadavad igas omavalitsuses.

„Kohalikel omavalitsustel peab olema õigus kasutada oma tulubaasi oma parima äranägemise järgi,“ lausus Ansip.

Kui keegi soovib, et kõik kohalikud omavalitsused pakuksid täpselt ühesuguseid teenuseid, siis viiks see Ansipi sõnul külanõukogude taasloomiseni. See tähendaks tema sõnul, et kohalik omavalitsus lakkaks olemast omavalitsus ja täidaks pelgalt keskvõimu ülesandeid valdades.

„Demokraatlikus riigis ei saa see olla eesmärgiks,“ lausus Ansip, kelle sõnul peab kohalikul omavalitsusel alati olema võimalus võistelda naaber omavalitsusega. „See on absoluutselt vajalik, see on kohaliku omavalitsuse jaoks olemuslik.“

Peaminister leidis, et inimestele peab jääma võimalus ka jalgadega hääletamiseks. „Ühtedele meeldib kohalik omavalitsus, kus maksumäärad on madalamad ja kulud väiksemad, ja nad usuvad, et nad saavad ise paremini hakkama, teistes nad eelistavad maksta rohkem makse ja saada selle eest kohalikult omavalitsuselt suuremat eestkostet,“ selgitas ta.

Kohalike omavalitsuste tulubaas on kohalike omavalitsuse teha

Uuest aastast kohalike omavalitsuste tulubaasist ära kaduva maamaksu on koalitsioon otsustanud kompenseerida. Peaministri sõnul suurendatakse kohalike omavalitsuste tasandusfondi selliselt, et saaks kompenseeritud maamaksust laekumata jäänud tulu.

„Tallinna linnal ei maksaks muret tunda, ka Tallinn saab selle kompensatsiooni osaliseks,“ kinnitas peaminister.

Ta rääkis, et eelkõige sõltub kohalike omavalitsuste tulubaas sellest, kas inimesed tahavad seal elada või mitte.

„Kohalik omavalitus peab hoolima oma elanikest, kui nad tahavad seal elada, siis nad maksavad sellele omavalitsusele tulumaksu ja sealt see tulubaas formeerubki,“ selgitas peaminister. „Seega on kohalike omavalitsuste tulubaas kohalike omavalitsuse teha.“