„Me peaksime sarnaseid avaldusi jälgima korralikumalt kui varem, kuid selliseid avaldusi on alati olnud,“ ütles Kasekamp, viidates faktile, et Venemaa poolt on avaldusi kohalike venekeelsete elanikkondade diskrimineerimisest tulnud Balti riikide iseseisvumisest alates.

Kasekamp arvas ka, et Eesti ei peaks muretsema, kas rahvusvaheline üldsus Vene poliitikute avaldusi kohalike venekeelsete kogukondade diskrimineerimisest tõsiselt võtaks.

„Lääs ei võta selliseid avaldusi tõsiselt,“ oli Kasekamp resoluutne.

Venemaa välisministeeriumi inimõiguste, demokraatia ja seaduste ülimuslikkuse volinik Konstantin Dolgov esines laupäeval, 13. septembril Riias Läti, Leedu ja Eesti vene kaasmaalaste regionaalsel konverentsil, kus kutsus rahvusvahelist üldsust otsustavalt vastu seisma venekeelse elanikkonna õiguste kitsendamisele Balti riikides.

Dolgov ütles Venemaa välisministeeriumi veebilehel avaldatud kõnes, et vene kaasmaalaste õiguste ja seaduslike huvide kaitse välismaal on Vene Föderatsiooni välisministeeriumi üks prioriteetsetest tegevussuundadest, millega tegeldakse aktiivselt ja agressiivselt.

„Rahvusvaheline üldsus peab astuma otsustavalt vastu venekeelse elanikkonna õiguste edasisele jämedale kitsendamisele Balti riikides, juba vohava politiseeritud russofoobia kasvule,“ ütles Dolgov oma kõnes.