Riigikogulane Andres Herkel märkis Delfile, et Euroopa ringhäälingute liit (EBU) ilmselt teab, et avalik-õigusliku televisiooni tegemine lõppes Aserbaidžaanis sellega, et varasema riigitelevisiooni üks kanal muudeti formaalselt avalik-õiguslikuks, kuid samal ajal säilitati riigitelevisioon kui tugevam, vaadatavam ja ka selgelt presidendiadministratsiooni propagandakanal. "Seda peaks EBU teadma, aga kas see neile Eurovisiooni ajal korda läheb, on muidugi iseküsimus," sõnas Herkel.

Samas leiab ta, et inimõiguste kaitsega tegelevad organisatsioonid saavad ilmselt samuti aru, et Eurovisioon on võimalus olukorrale tähelepanu tõmmata. "Oluline on see, et nonde vangidega seotud info oleks Bakuusse sõitvatel ajakirjanikel ja delegatsioonidel hästi teada ja et ei mindaks pompöösse pakazuhha õnge, vaid osataks näha ka kulisside taha."

Herkel sõnas, et kevade saabumine on Aserbaidžaanis suur püha, mille puhul annab president Illham Älijev ka vangidele armu. "Seetõttu oli lootus, et nood "uue põlvkonna süümevangid" hakkavad vabanema. Nii ei läinud. Ainus, kes "poliitilistest" vabastati, oli Ruslan Baširlõ, kellest olen varemalt "Aserbaidžaani kirjades" ka kirjutanud nagu ka [ajalehe Realni Azerbaidžan endisest peatoimetajast Einulla] Fätullajevist."

Piirideta Reporterite viimase reitingu järgi on Aserbaidžaan Herkeli sõnul 179 "mõõdetud" riigi hulgas langenud 162. kohale, kusjuures Valgevene on 168. ja Venemaa 142. kohal.

Andres Herkel märkis eile Jüri Kuke mälestuskonverentsil peetud kõnes, et Euroopa Nõukogu liikmesriikides ei tohiks olla ühtegi poliitvangi, süümevangidest kõnelemata, kuid paraku neid siiski on. Tema sõnul on Amnesty International'i järgi praegu kõige enam ehk neliteist süümevangi just Aserbaidžaanil.

Need inimesed on oma blogides ja avalikes sõnavõttudes võime kritiseerinud ning kutsunud inimesi meeleavaldustele. Herkel sõnas seetõttu, et mai lõpus Bakuusse sõites peaks ajakirjanikud poliitvangide olukorrale ja poliitilise pluralismi sisulisele puudumisele Aserbaidžaanis tähelepanu pöörama.

Herkel rõhutas nimelt, et me ei tohiks vabas maailmas elades teiste kannatusi unustada. Aserbaidžaanis on ühiskonnast isoleeritud palju just noori, kuid poliitvangide seas on ka endised ministrid Farhad Älijev ja Äli Insanov.