Herkeli sõnul oleks olnud targem täpsematest maksutõusuplaanidest juba varem rääkida, et see poleks inimesi nii ootamatult tabanud. Praegune Reformierakonna suhtekorraldus inimestes usaldust ei tekita.

Järgmised valimised, kus valijatel on võimalik Reformierakonda karistada, on samas alles kohalikud valimised kahe ja poole aasta pärast. Reformierakonnal on oma hääled käes, kas neil on üldse vaja oma toetuse pärast muretseda?

Herkel oli nõus, et ühelt poolt nii see on. Teiselt poolt muutub ühiskond küpsemaks ja ei lase end nii lihtsalt petta. "Võimul olija jaoks on oluline, et ühiskond tunnetaks võimu legitiimsena," nentis Herkel.

Populaarsuse kadu teeb valitsuse elu raskemaks isegi siis, kui uued valimised on kaugel. Valitsus muutub närviliseks, ka ühiskondlik kliima muutub kehvemaks. Samas riigikogu koosseis sellest ei muutu, koalitsiooni võim püsib, kuigi mingit närvilisust võib see ka riigikogus tekitada.

Alternatiivi Reformierakonna võimule on Herkeli sõnul praeguses riigikogus samas keeruline luua, sest Keskerakonnaga on koostöö välistanud peaaegu kõik teised osapooled ja mõned on välistanud koostöö ka EKREga.

Praegu keskendub Vabaerakond oma erakonna ehitamisele, et liikmed tunneksid, et nende arvamus loeb. Samuti tegeletakse võimalike tulevaste ministrite ja komisjonide esimeeste ettevalmistamisega, et nad saaksid vajadusel oma tööga hakkama.