Monitooringukomiteed, mis tegeleb liikmesriikide poolt organisatsiooni ees võetud kohustuste täitmise järelevalvega, peetakse ENPA mõjukaimaks ning selle juht vahetub iga kahe aasta järel.

"Olen rahul sellega, et oleme suutnud anda tugeva signaali, kui asjad on korrast ära," ütles Andres Herkel. "Ebademokraatlike riikide lobby ükskõik milliste vahenditega hääli mobiliseerida on uskumatult tugev. Selles mõttes on tõesti tegemist demokraatia vähikäiguga. Ka praegu on Strasbourgis näha, et neljapäevase Ukraina raporti puhul ei korralda vastasrinnet mitte Ukraina valitsusmeelsed saadikud, vaid seda teeb Venemaa delegatsiooni esimees Puškov," ütles Herkel.

Herkeli sõnul oli ta tööaja suurim pingutus seotud katsega tuua monitooringuraportitesse tagasi soovitused kõnealuste riikide valitsustele ja Euroopa Nõukogu Ministrite Komiteele. Sellised soovitused on mõeldud täitmiseks, ilma milleta jääksid Assamblee otsused hambutuks, selgitas Herkel.

"Edu on olnud osaline, sest mõne raporti puhul on soovitus läbi läinud. Paraku veel rohkem on olnud raporteid, kuhu me püüdsime soovituse lisada, kuid lõpphääletusel ei õnnestunud seda läbi viia," ütles Herkel. Erinevalt tavalisest resolutsioonist eeldab soovituse läbiminek Assamblee kahekolmandikulist häälteenamust.

Euroopa Nõukogu 47 liikmesriigist on kohustuste täitmise monitooringu all Vene Föderatsioon, Ukraina, Moldova, Gruusia, Armeenia, Aserbaidžaan, Albaania, Bosnia ja Hertsegoviina, Serbia ning Montenegro. Monitooringujärgset dialoogi rakendatakse Bulgaaria, Türgi, Makedoonia ja Monaco suhtes.