Georgia ees pole NATO uks kinni

Bukaresti tippkohtumine oli Georgiale pettumus ja sellele järgnes Venemaa sõjaline agressioon, kirjutas Herkel.

„Nüüd pole Georgial NATO suunas kiiret edenemist, kuid vähemalt sõnades pole uks ka kinni,“ seisis tema arutluses. „President Saakašvili kasutas tippkohtumise esimest päeva kohtumiseks Ühendriikide presidendi Obamaga ja selle kohtumise toimumine on kindlasti tähtis.“

Georgia on Herkeli hinnangul õnnelik ka 16. novembril NATO Parlamentaarsel Assambleel vastu võetud dokumendi üle, mis toetab otsesõnu Georgia suveräänsust ja territoriaalset terviklikkust ning nimetab Venemaa sekkumist okupatsiooniks.

„Pärast seda, kui ENPA õnnestunud resolutsioonidele pole järge tulnud, on see väga oluline toetus Georgia positsioonidele,“ märkis Herkel.

NATO ja Armeenia vahelt jooksis läbi must kass

Armeenia suhtumine NATO-sse pole Herkeli sõnul kunagi entusiastlik olnud, kuid teatud suhteid on ikka hoitud. „Seekord on NATO ja Armeenia vahelt läbi jooksnud must kass, sest president Serž Sarkisjan otsustas kutse Lissaboni tippkohtumisele sootuks tagasi lükata,“ hindas Herkel.

Nimelt on deklaratsiooniprojektis Lõuna-Kaukaasiat puudutavas osas ära unustatud rahvaste enesemääramise põhimõte ning rõhutatakse üksnes vajadust tagada riikide territoriaalne terviklikkus, märkis ta.

„See annab Armeeniale põhjuse solvuda, sest nende filosoofia Mägi-Karabahhi asjus on üles ehitatud enesemääramise teesile,“ leidis Herkel.

Aserbaidžaan hoiab distantsi

Erinevalt Armeenia ametivennast sõitis president Ilham Älijev Lissaboni kohale. „Ühelt poolt võetakse armee ülesehitamisel malli just NATO-lt, kuid teiselt poolt hoitakse poliitilisel tasandil distantsi,“ kirjutas Herkel riigi valikutest.

Ta meenutas, et just NATO tippkohtumise eelõhtul põikas neljapäeval Bakuust läbi Venemaa president Dmitri Medvedev. Tegemist oli Kaspia mere riikide kohtumisega, mille kohta uudised ütlevad, et Älijev tänas Medvedevit abi eest Karabahhi konflikti lahendamisel.

„Seega on Aserbaidžaan võtnud Karabahhi osas initsiatiivi nii NATO kui Venemaa suunal,“ järeldas Herkel. „Armeenia jääb pigem isolatsiooni.“