"Ta on valmis loobuma Euroopa Parlamendist ja presidendiambitsioonist, eelistades raskemat ja sisulisemat tööd. Võrreldes Reformierakonna praeguste liidritega mäletatakse Kallast palju avatuma ja demokraatlikuma juhina," teatas Herkel.

"Siiski rikub kõike positiivset viis, kuidas Kallase võimalikku tulekut esitatakse. See on üdini poliittehnoloogiline käik. Kallas ütles, et tema tuleks ja Ansip tervitas. Takkapihta antakse mõista, et Ansipist saab Kallase mantlipärija Euroopa Komisjonis. Andke andeks, aga mulle meenutab see Putini-Medvedevi pidulikku rollivahetust Moskvas mõned aastad tagasi," lisas ta.

"Ma ei võrdle Ansipit Putiniga või Kallast Medvedeviga. Sarnasus pole persoonides, vaid selle käigu lavastuses ja siin peegelduvas ülevalt alla juhtimises, mis näitab Eesti erakonnapoliitika hapnemist," ütles Herkel.

"Kuna mõni saatuslik vähikäik leidis Eesti demokraatiaga aset just siis, kui Siim Kallas Reformierakonda juhtis, on ta nüüdne hinnang toimunule tähtis. Rääkida tuleks 2001. aastal Reformierakonna poolt nurjatud haldusreformikavast, 2002. aastal tehtud katsest keelata kohalikud valimisliidud ning 2003. aastal otsustatud erakondade rahastamise hüppelisest suurendamisest," meenutas Herkel.